Spania adoptă un buget pentru 2022 ce prevede cheltuieli RECORD

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este prevăzută și o majorare a salariilor și pensiilor
Este prevăzută și o majorare a salariilor și pensiilor
În speranța că va putea întoarce pagina pandemiei de COVID-19, Parlamentul spaniol a aprobat buget pentru 2022 cu cheltuieli record și numeroase măsuri sociale, 10% din finanțare provenind de la Uniunea Europeană. 

Este pentru al doilea an consecutiv în care guvernul minoritar de stânga reușește să adopte un proiect de buget. Importanța evenimentului este atât politică, cât și economică, întrucât aprobarea bugetului pentru 2022 garantează că guvernul socialistului Pedro Sánchez va rămâne în funcție până la sfârșitul legislaturii, în 2023, întrucât va putea reînnoi bugetul anul viitor pentru încă un an, dacă va fi necesar.

În comunicatul guvernului se precizează că între Camera Deputaților și Senat, 15 partide au votat în favoarea acestui buget. Deputații, care au aprobat proiectul de buget pe 25 noiembrie, au votat abia acum un mic amendament de 1,6 milioane de euro, adăugat săptămâna trecută în Senat, ceea ce a impus un nou vot.

Textul a fost aprobat cu o largă majoritate de 281 de voturi din 344, față de 62 de voturi și o abținere, a anunțat Alfredo Rodríguez, vicepreședintele Congresului, care o înlocuia pe președinta Meritxell Batet, bolnavă de Covid.

Acest buget prevede un nivel de cheltuieli fără precedent de 240 de miliarde de euro, din care 26,3 miliarde de euro provin din mega-planul european de redresare, din care Madridul ar urma să fie unul dintre principalii beneficiari cu 140 de miliarde în șase ani. Spania a primit o primă tranșă de 10 miliarde de euro în acest an.

Pensii majorate

Printre măsurile prevăzut se numără majorarea pensiilor și a salariilor funcționarilor publici, care vor crește cu 2% de la 1 ianuarie, acordarea unei subvenții de 250 de euro pe lună acordat pentru plata chiriei persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, cu venituri mici, precum și un voucher cultural de 400 de euro pentru tinerii de 18 ani.

Pentru a obține sprijinul necesar din partea micilor partide pro-independență, guvernul a trebuit să accepte mai multe propunerile lor, printre care o măsură care obliga platformele audiovizuale să ofere cel puțin 6% din producția lor în limbi regionale (bască, catalană sau galiciană) sau angajamentul de a elimina taxele de trecere pe anumite autostrăzi. Socialiștii au acceptat, de asemenea, să introducă controlul chiriilor pentru marii proprietari din zonele aflate sub presiune.

Citește și La două decenii după lansarea euro, miliarde din vechile monede şi bancnote nu au fost încă schimbate

Citește și Contribuţia României la PIB-ul UE, mai mare decât a Portugaliei și Greciei

Inflație galopandă

Bugetul, care include o componentă socială semnificativă, are ca scop să ajute Spania să își consolideze redresarea economică, amenințată de o inflație galopantă (5,5% în noiembrie pe bază anuală) și de o redresare mai lentă decât se aștepta a sectorului turismului, de care depind 13% din locurile de muncă din țară.

Economia spaniolă, una dintre cele mai afectate de pandemia Covid-19, cu o scădere de 10,8% a Produsului Intern Brut (PIB) în 2020, nu ar trebui să revină la nivelul de dinaintea crizei înainte de 2023, potrivit Comisiei Europene.Creșterea numărului de cazuri de coronavirus de la sfârșitul anului, odată cu apariția variantei Omicron, a determinat mai multe regiuni să introducă noi restricții care ar putea avea un impact foarte negativ asupra redresării economice.

De asemenea, executivul intenționează să reducă deficitul public la 5% din PIB anul viitor, față de 8,4% în 2021. Dar acest obiectiv foarte ambițios se bazează pe o prognoză de creștere de 7% în 2022, pe care mulți economiști o consideră nerealistă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel