Stabilitatea economiei mondiale și marea angoasă a FMI
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cele mai bune urări ale preșdintelui BCE, Christine Lagarde: ”Vom ridica din nou ratele”. Iată mișcările BCE pentru 2023
Cele mai bune urări ale preșdintelui BCE, Christine Lagarde: ”Vom ridica din nou ratele”. Iată mișcările BCE pentru 2023
Războiul comercial dintre SUA şi China reprezintă cel mai mare risc la adresa stabilităţii pe plan global şi este necesară stabilitate fiscală pentru a răspunde şocurilor economice din Europa, a afirmat luni prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar Internaţional, David Lipton, transmite Reuters.

"Evident, aceasta nu este doar problema Europei, şi SUA trebuie trebuie să-şi pună în ordine politica fiscală. Tensiunile dintre SUA şi China reprezintă cel mai mare risc la adresa stabilităţii pe plan global, a declarat Lipton la o conferinţă desfăşurată la Lisbona.

Acesta a adăugat că în Europa capacitatea de stabilizare fiscală trebuie să fie în centrul eforturilor de reducere a riscurilor şi este crucial "să se răspundă şocurilor macroeconomice şi să fie îmbunătăţită politica monetară şi fiscală".

"În absenţa acestor măsuri, zona euro va rămâne super dependentă de politicile monetare de stabilizare iar prea mult din povara răspunsului la criză va cădea pe statele individuale, iar capacitatea lor de a răspunde depinde de spaţiul fiscal al fiecărei economii", a explicat oficialul FMI.

Citește și: Taxele vamale n-au dat roade. Deficitul comercial al SUA crește

De asemenea, a declarat Lipton, planificata ieşire a Marii Britanii din UE sporeşte incertitudinile din Europa şi de pe plan global.

Referindu-se la recenta încetinire a economiei europene, oficialul FMI a afirmat că fiecare stat membru al UE ar trebui "să-şi întărească sistemele de apărare înaintea unei potenţiale scăderi a activităţii economice", inclusiv acele ţări care nu şi-au rezolvat "vulnerabilităţile evidente", în special Italia.

"O recesiune semnificativă ar putea afecta foarte mult aceste ţări deoarece nu vor fi pregătite. Slăbiciunile lor ar putea afecta semnificativ obiectivul de convergenţă al UE în privinţa standardelor, a productivităţii şi al bunăstării pe plan naţional", a avertizat Lipton.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...


pixel