Standard & Poor's confirmă ratingurile României dar avertizează asupra deficitului bugetar
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Standard & Poors
Standard & Poors
Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile de credit suveran ale României în valută străină și locală pe termen scurt și lung la nivelul "BBB-/A-3", menținând perspectiva stabilă. Cu toate acestea, agenția de rating a subliniat îngrijorările legate de creșterea deficitului fiscal, anticipând o cifră aproape de 6% din PIB în acest an, din cauza cheltuielilor preelectorale.

Ratingul "BBB-" atribuit de S&P este ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor, menținut din mai 2014. În timp ce perspectiva a rămas stabilă în mare parte a acestei perioade, intervalul decembrie 2019 - aprilie 2021 a fost marcat de o perspectivă negativă. Alte agenții de rating, cum ar fi Fitch și Moody's, au acordat României ratinguri similare, respectiv "BBB-" și "Baa3", cu perspectivă stabilă.

Analiștii S&P prevăd că PIB-ul per capita al României va depăși 20.000 de dolari în 2024, pentru prima dată în istorie, ca rezultat al creșterii economice constante din ultimii ani. Cu toate acestea, ei avertizează că deficitul bugetar va rămâne ridicat și nu se așteaptă ca acesta să scadă sub 5% din PIB până în 2027 fără măsuri active de consolidare.

Cererea internă puternică este proiectată să susțină o creștere economică de aproximativ 3%, dar inflația va rămâne peste ținta Băncii Naționale a României de 2,5% (plus sau minus 1 punct procentual) cel puțin până în a doua jumătate a anului 2025.

Analiștii S&P subliniază că politicile fiscale prociclice ale guvernului ar putea stimula cererea internă, iar investițiile cu fonduri UE ar putea susține creșterea economică. Cu toate acestea, se anticipează că deficitul de cont curent va continua să fie susținut în mare parte de intrările de fonduri europene și investiții străine directe.

În ciuda unor perspective pozitive legate de creșterea economică și intrările de fonduri, S&P avertizează că datoria netă a statului este susceptibilă să crească treptat, depășind 53% din PIB până în 2027, iar cheltuielile statului cu dobânzile vor rămâne la niveluri ridicate.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel