Statele Unite. Declarație ULUITOARE privind amenințarea Rusiei
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Americanii sunt cu ochii pe ruși
Americanii sunt cu ochii pe ruși
Un responsabil al Pentagonului a vorbit despre pericolul ca Rusia să folosească arme nucleare. El a comentat, totodată, și ofensiva Moscovei în Donbas

Statele Unite nu cred în existența unui pericol real ca Rusia să utilizeze arme nucleare, în pofida a tot ce susține, pe un ton belicos, Moscova în ultimul timp, a declarat vineri un responsabil american în domeniul apărării, relatează Reuters.

"Continuăm să le monitorizăm capabilităţile nucleare în fiecare zi în cel mai bun mod posibil şi nu estimăm că există o ameninţare de utilizare a armelor nucleare şi nicio ameninţare pentru teritoriul NATO", a spus înaltul oficial al Pentagonului sub acoperirea anonimatului.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că Occidentul ar trebui să nu subestimeze riscurile ridicate ale unui conflict nuclear din cauza Ucrainei. Anterior acestei afirmații, directorul CIA William Burns a spus că ameninţarea că Rusia ar putea utiliza armele nucleare tactice în Ucraina nu poate fi desconsiderată, dar că CIA nu a văzut dovezi care să întărească această preocupare.

În altă ordine de idei, același oficial american al Pentagonului a anunțat că ofensiva rusă în Donbas, care progresează "lent şi inegal" din cauza rezistenţei opuse de armata ucraineană, a întârziat faţă de calendarul prevăzut. "Credem că au întârziat faţă de ceea ce sperau să realizeze în Donbas", a declarat presei acest înalt responsabil sub acoperirea anonimatului.

Citește și Putin, din ce în ce mai furios. Britanicii antrenează civili ucraineni

"Au întârziat cel puţin cu câteva zile", a precizat el. "Ei sunt departe de a face joncţiunea" între trupele intrate în regiunea Harkov (est), la nord de Donbas, şi cele venite din sudul ţării, unul dintre obiectivele armatei ruse pentru a ataca din două părţi forţele ucrainene desfăşurate pe linia frontului în jurul zonelor separatiste Doneţk şi Lugansk.

"Nu avansează foarte repede", a subliniat el. "Câţiva kilometri pe zi, este maximul pe care îl pot face pentru că sunt respinşi" de armata ucraineană. Chiar dacă luptele au început, "credem că ei continuă să creeze condiţiile unei ofensive susţinute, mai ample şi mai lungi", a adăugat înaltul responsabil din cadrul Pentagonului.

El a explicat că forţele ruse "nu vor să facă aceleaşi greşeli ca la Kiev", unde coloanele de tancuri au fost imobilizate de forţele ucrainene înarmate cu lansatoare de rachete portabile iar susţinerea logistică a fost ţinută la distanţă. "Tirurile de artilerie şi loviturile aeriene pe care le lansează asupra forţelor ucrainene nu au efectul dorit, pentru că ucrainenii continuă să reziste. De aceea credem că progresele lor au fost lente şi inegale în ultimele 24 de ore", a mai spus responsabilul american.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel