Statele Unite vor folosi fondurile confiscate de la un oligarh rus pentru a ajuta Ucraina
Autor: Antonia Popescu | 04 feb 2023, 09:34
Statele Unite vor folosi fondurile confiscate de la un oligarh rus pentru a ajuta Ucraina / Photo by David Dibert
Statele Unite vor folosi fondurile confiscate de la un oligarh rus pentru a ajuta Ucraina / Photo by David Dibert
Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a anunţat vineri primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, cu scopul de a ajuta Ucraina, transmite sâmbătă AFP.

"Anunţ astăzi că am autorizat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, destinate Ucrainei", a spus Merrick Garland, adăugând că activele au fost confiscate ca urmare a inculpării oligarhului Konstantin Malofeev în luna aprilie.

Această sumă va merge către Departamentul de Stat "pentru a sprijini poporul ucrainean", a spus procurorul general al SUA, Merrick Garland, potrivit CNN.

Procurorul general ucrainean Andrii Kostin, prezent alături de el, a salutat acest transfer "în valoare de 5,4 milioane de dolari" pentru "reconstruirea Ucrainei"."Toţi ucrainenii au suferit, într-un fel sau altul, de pe urma acestui război. Trebuie să ne asigurăm că poporul ucrainean primeşte despăgubiri pentru pagubele enorme suferite", a scris el pe Twitter.

Miliardarul rus Konstantin Malofeev este considerat una din principalele surse de finanţare a separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei. El a fost acuzat de "încercarea de a se sustrage de la sancţiuni prin folosirea unor complici pentru a achiziţiona şi a conduce în secret instituţii de presă din toată Europa", potrivit Washingtonului.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, SUA au anunţat în numeroase rânduri sancţiuni împotriva companiilor sau cetăţenilor ruşi. Ele vizează în special îngheţarea posibilelor active ale unor astfel de persoane pe teritoriul SUA şi interzicerea tuturor interacţiunilor acestora cu băncile americane. 

Creștere, acesta a fost cuvântul de ordine la Bursa de Valori București

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de vineri, iar valoarea tranzacţiilor a depăşit 34,79 milioane de lei (7,1 milioane euro).

Indicele principal BET s-a apreciat cu 0,13%, până la 12.275,89 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a consemnat un avans de 0,09%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a încheiat pe plus cu 0,18%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a închis în creştere cu 0,56%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a înregistrat o creştere de 0,08%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, s-a apreciat cu 0,24%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a închis în creştere cu 0,57%.

Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Banca Transilvania, cu 6,97 milioane de lei, urmate de titlurile OMV Petrom, care au generat schimburi în valoare de 6,32 milioane de lei, şi de cele ale Fondului Proprietatea - 2,16 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Grupului Industrial Electrocontact (+15%), SIF Hoteluri (+14,95%) şi Turism Felix (+4,48%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Aerostar (-4,08%), Impact Developer&Constractor (-2,94%) şi IAR (-2,65%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe