Ștefan Pălărie (USR): Sunt români care se împrumută în Austria cu 0,97%, iar noi în țară ne împrumutăm cu 5,5 ROBOR + marja băncii
Autor: Dana Mihai | 05 mai 2022, 15:13
Ștefan Pălărie (USR): Români care se împrumută în Austria cu 0,97%, iar noi în România ne împrumutăm cu 5,5 ROBOR + marja băncii
Ștefan Pălărie (USR): Români care se împrumută în Austria cu 0,97%, iar noi în România ne împrumutăm cu 5,5 ROBOR + marja băncii
EXCLUSIV
Senatorul USR Ştefan Pălărie a vorbit despre faptul că mulți români preferă să se împrumute în străinătate decât în România.

"Bănuiesc că i-ați auzit mereu pe guvernanți...peste tot în lume cresc prețurile, dar nu peste tot în lume sunt salariile atât de mici. Acesta este contra-argumentul meu. Nu puteți să comparați puterea de cumpărare a românilor cu Viena, cu Paris sau cu Londra. Și mai e un lucru, oricum dobânzile în România erau mai mari decât în spațiul european. Prieteni care, din păcate, astăzi îngroașă rândurile diasporei, oameni de succes, oameni de afaceri, se împrumută în Austria cu 0,97%, se împrumută cu 1,2% în Franța, iar noi în România ne împrumutăm cu 5,5 ROBOR + marja băncii.", a explicat senatorul USR.

Ștefan Pălărie a fost întrebat de perioada când era la guvernare alături de Florin Cîțu dacă l-a întrebat vreodată de ce România se împrumută pe vremea dânsului cu peste 4% dobândă.

"Nu o să iau apărarea Domnului Cîțu, dimpotrivă l-am criticat în diferite formule. Eu cred că se repetă scenariul pandemiei acum în zona de apropierea războiului. Și una și alta au fost două formule de crize, momente în care din păcate toate disfuncționalități tale ca stat ies la suprafață mult mai ușor. Aveam o situație cu care noi am început pandemia. Da exact în anul anterior pandemiei noi eram ca țară într-o situație de deficit excesiv.

Bun, deci noi am intrat într-o situație financiară în care oricum Trezoreria Statului era debalansată prin această tactică, această strategie falimentară de a crește economia prin creșterea cheltuielilor publice, care din păcate s-au dus mai degrabă către importuri și mult mai puțin către investiții și către producția autohtonă.", a declarat Ștefan Pălărie.

Cât de mult din cheltuielile acestea publice s-au întâmplat judicios

"Bun, am ajuns dintr o situație slabă să fim într-o situație și mai complicată în care în fața pandemiei puși au trebuit să se împrumute bani pentru cheltuieli medicale, pentru acel șomaj de 75% care a fost acoperit angajatorilor în general și pentru alte cheltuieli. Bun în continuare rămân critici sigur vehemente și pertinente. Cât de mult din cheltuielile acestea publice s-au întâmplat judicios, gospodărește, rațional și câte dintre ele s-au dus și către lucru care nu ar fi trebuit să fie achiziționate sau cumpărate.", a spus senatorul USR.

Avem un premier care comunică foarte lapidar

"Iar acum suntem în situația că, iar revenim aici, din păcate, aș vrea să vă mai spun așa ca o notă personală, este o perioadă sumbră în Parlament. Pur și simplu vorbesc cu colegii mei și multă lume este afectată de ceea ce se întâmplă acum. Avem un premier care comunică foarte lapidar, foarte puțin, se concentrează mai degrabă pe anunțarea unor cifre. Probabil că ori a citit o carte în care spune că e bine dacă dai cifre, pare situația sub control, ori a primit ordin, ca să fac o glumă proastă, dar dumnealui este premierul care nu rezistă nici măcar minute în fața întrebărilor jurnaliștilor.", a încheiat Ștefan Pălărie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?