SUA au semnat un ACORD-CHEIE cu India în domeniul MILITAR

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
SUA au semnat un ACORD-CHEIE cu India în domeniul MILITAR
SUA au semnat un ACORD-CHEIE cu India în domeniul MILITAR
Statele Unite şi India au semnat marţi, la New Delhi, un acord-cheie în domeniul militar şi au convenit intensificarea cooperării lor în regiunea indo-pacifică pe fondul tensiunilor cu China, transmite dpa.

'Sunt bucuros să spun că Statele Unite şi India fac paşi pentru cooperarea împotriva tuturor formelor de ameninţare, şi nu doar a acelora reprezentate de Partidul Comunist Chinez', a afirmat Mike Pompeo într-un briefing de presă comun după discuţiile între şefii diplomaţiilor şi apărării din cele două ţări.

Mike Pompeo, şeful Pentagonului, Mark Esper, şi omologii lor indieni, Subrahmanyam Jaishankar, respectiv Rajnath Singh, au mai abordat combaterea pandemiei, extinderea legăturilor militare şi situaţia din Afganistan.

Aproape 200 de aeroporturi din Europa sunt în pericol de insolvenţă

Cele două ţări au semnat, de asemenea, acorduri în domeniile energiei nucleare, observării Pământului şi medicinei alternative.

Potrivit lui Esper, SUA şi India sprijină împreună o regiune 'indo-pacifică liberă şi deschisă pentru toţi, mai ales în lumina agresiunilor în creştere şi a activităţilor destabilizatoare ale Chinei'.

Întâlnirea din cadrul dialogului bianual strategic a avut loc cu doar o săptămână înaintea scrutinului prezidenţial din SUA şi într-o perioadă în care India este implicată într-o dispută militară cu China de-a lungul graniţei comune din Himalaya.

SUA şi India şi-au sporit cooperarea în materie militară în ultimii ani, cele două state fiind îngrijorate de poziţiile agresive ale Chinei în regiunea Asia-Pacific.

Acordul de bază pentru schimburi şi cooperare geospaţială (BECA), semnat marţi, va servi drept unul din cele trei acorduri de bază dintre SUA şi India cu privire la schimbul de informaţii sensibile şi de echipamente militare sofisticate.

Acordul va oferi acces Indiei la sisteme americane de date precum GPS de înaltă calitate şi date în timp real care vor creşte eficienţa echipamentelor militare cumpărate din SUA, precum rachete, drone şi avioane.

În ultimele decenii, SUA au devenit un furnizor major de aparatură militară pentru India, contractele încheiate începând din 2008 pentru avioane de luptă, elicoptere militare şi mortiere fiind estimate la peste 20 miliarde de dolari.

O parte consistentă a echipamentelor militare ale Indiei provin în continuare din Rusia, o situaţie pe care SUA încearcă să o schimbe.

Responsabilii americani şi indieni s-au referit marţi şi la viitoarele exerciţii maritime Malabar din noiembrie, la care vor participa SUA, India, Japonia şi Australia - un format de dialog cunoscut drept Quad şi considerat un demers de a ţine sub control China.

De la New Delhi, Mike Pompeo se va mai deplasa în Sri Lanka, Maldive şi Indonezia.

Înaintea turneului, Departamentul de Stat a precizat că discuţiile cu lideri din regiune se vor axa pe stabilitatea zonei indo-pacifice şi pe ascensiunea militară şi economică a Chinei.

O politică dură în privinţa Chinei este una din temele-cheie ale campaniei prin care preşedintele american Donald Trump încearcă să fie reales.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik
Starlink / Foto: Arhiva Starlink / Flickr
Instalație de gaze

Care sunt cele mai căutate locuinţe de către români

Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...


pixel