SUA oferă un sprijin de 50 mil. $ Republicii Moldova
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Anthony Blinken și Maia Sandu / Foto: Președinția Republicii Moldova
Anthony Blinken și Maia Sandu / Foto: Președinția Republicii Moldova
Statele Unite ale Americii vor acorda Republicii Moldova 50 de milioane de dolari pentru a întări capacitatea țării de a rezista interferențelor ruse, de a organiza alegeri libere și corecte și de a continua parcursul spre Uniunea Europeană.

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de președinta Maia Sandu, informează MOLDPRES.

Consolidarea economiei și securității energetice

Blinken a subliniat dorința SUA de a colabora cu Republica Moldova pentru a consolida economia și securitatea energetică a țării. "Atacurile ruse asupra infrastructurii ucrainene au exacerbat și provocările pentru țara voastră. Au crescut prețurile la energie, care afectează întreprinderile și consumatorii. Statele Unite, împreună cu Republica Moldova, doresc să sporească utilizarea surselor regenerabile, pentru a ne îndepărta de dependența față de sursele energetice ruse", a declarat Blinken.

Secretarul de stat a apreciat angajamentul Republicii Moldova pentru democrație și pentru sprijinul acordat Ucrainei în contextul războiului. "Republica Moldova are o experiență directă cu aceste provocări și de aceea este atât de ferm alături de poporul ucrainean. Sunteți într-adevăr o țară mică cu o inimă mare. Ați primit peste un milion de refugiați la începutul războiului, ați oferit adăpost, locuri de muncă, asistență medicală și educație", a subliniat Blinken.

Sancțiuni împotriva interferențelor rusești

Blinken a menționat că SUA și partenerii săi folosesc sancțiuni împotriva celor ce încearcă să submineze democrația în Moldova. "Sunt aici și aduc din partea președintelui Biden angajamentul ferm pentru suveranitatea și succesul Republicii Moldova", a adăugat oficialul american.

Secretarul de stat a reamintit discuțiile avute cu Maia Sandu acum doi ani, subliniind progresul realizat de Republica Moldova pe calea integrării europene. "În ciuda atâtor dificultăți cu care vă confruntați, ați făcut pași concreți pentru a îndeplini această viziune care va crea un viitor puternic - parcursul european", a afirmat Blinken.

Blinken a anunțat că negocierile pentru un nou sediu al ambasadei SUA în Republica Moldova vor fi încheiate în curând, acesta urmând să fie un simbol al profunzimii relației bilaterale. De asemenea, el a subliniat importanța sprijinului internațional pentru Moldova în fața provocărilor externe, inclusiv campaniile de dezinformare și tentativele antiguvernamentale orchestrate de Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Toate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel