Surse: Pensiile se vor majora cu 12,5% și se vor acorda suplimentar unele facilități
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Urmează o majorare a pensiilor
Urmează o majorare a pensiilor
Reprezentanții coaliției s-au întâlnit la Palatul Victoria pentru a negocia majorarea pensiilor care se va aplica de la 1 ianuarie 2023.

Discuțiile din coaliție de la sediul Guvernului sunt foarte tensionate, tema pensiilor fiind un subiect deosebit de sensibil. Până la această oră, procentul cu care se vor majora pensiile ar fi de 12,5%, relatează Digi24.

Aceleași surse mai spun că pe lângă majorarea de 12,5% a pensiilor, se vorr acorda și sume suplimentare în funcție de pensie. 1.000 de lei ar urma să primească cei cu pensii sub 1.500 de lei și 800 de lei vor primi cei care au pensii între 1.500 de lei și 2.500 de lei.

În coaliție s-a discutat și despre indemnizația pentru veteranii de război și văduve de război care se vor majora cu 30%. Persoanele cu handicap vor primi a 13-a indemnizație.

Știre în curs de actualizare

 

Citește și: 

Pensii speciale. Marius Budăi a explicat ce se schimbă

Marius Budăi a fost prezent în Parlament la Ora ministrului unde a vorbit despre preconizatele reforme ale sistemului de pensii și despre respectarea obligațiilor din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Ministrul Muncii Marius Budăi a precizat în legătură cu modificările preconizate în privința pensiilor speciale că: ”Proiectul de act normativ respectă întocmai criteriile din PNRR, și anume perioada de contribuție minimă va fi egală și poate chiar mai mare pe alocuri decât cea prevăzută în sistemul public de pensii. Se va reduce cheltuiala cu plata a acestor drepturi, iar cuantumul pensiei nu va depăși cuantumul salariului”. 

Concluziile finale pe draftul de proiect privind reforma sistemului de pensii vor fi trase în maximum două zile iar documentul îndeplineşte toate criteriile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a afirmat, luni, în Plenul Parlamentului, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi.

"În perioada 10-13 octombrie a avut loc misiunea experţilor Băncii Mondiale ce coordonează componenta de asistenţă tehnică. În această perioadă s-au organizat întâlniri ale reprezentanţilor Băncii Mondiale de la Washington cu toţi cei enumeraţi ca făcând parte din acel Comitet de monitorizare a reformei. Ulterior derulării acestor serii de întâlniri, în data de 12 octombrie a avut loc o întâlnire între premierul Nicolae Ciucă, reprezentanţii Ministerului Muncii şi reprezentanţii Băncii Mondiale. În data de 7 noiembrie 2022 a avut loc o întâlnire între Ministerul Muncii şi Ministerul Investiţiilor Europene, cu doamna Celine Gauer, director general Revover, în cadrul Comisiei Europene, şi domnul Massimo Suardi, director în Direcţia Generală Afaceri Economice-Financiare. Concluziile finale vor fi trase în maximum două zile, iar draftul de proiect, care deja este pe final, vă asigur că îndeplineşte toate criteriile din PNRR. Proiectul de act normativ respectă întocmai criteriile din PNRR şi anume: perioada de contribuţie minimă va fi egală şi poate chiar mai mare pe alocuri decât cea prevăzută în sistemul public de pensii, se va reduce cheltuiala cu plata acestor drepturi, iar cuantumul pensiei nu va depăşi cuantumul salariului", a spus Budăi la "Ora Guvernului".

Potrivit ministrului de resort, un prim jalon din PNRR a fost îndeplinit în primele săptămâni de la preluarea mandatului. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel