Suspiciuni de fraudă fiscală: Băncile franceze, sub presiune după percheziții
Autor: Simona Haiduc | 28 Martie 2023, 17:46
O nouă zi încordată pentru sectorul bancar
O nouă zi încordată pentru sectorul bancar
După ce luni concluzia analiștilor a fost că tensiunile din sectorul bancar s-au atenuat considerabil, marți, această convingere a fost puternic zdruncinată de veștile din Franța. 

Deși atenuarea temerilor legate de sănătatea sectorului bancar a susținut acțiunile băncilor franceze în această dimineață la bursă, acestea au revenit pe roșu pe fondul informațiilor privind perchezițiile efectuate de Parchetul Național Financiar. În aceste condiții, Société Générale a pierdut 2,88%, coborând la 19,39 euro, în timp ce BNP Paribas a cedat 1,72%, ajungând la 50,92 euro. Deși Crédit Agricole nu a intrat în vizorul justiției, prețul titlurilor sale a scăzut cu 0,77%, la 9,95 euro.

Contactate de presă, BNP Paribas și Societe Generale au refuzat, pe moment, orice comentarii. 

Într-un comunicat de presă, Parchetul Național Financiar a confirmat că mai multe percheziții au fost efectuate astăzi în cinci unități bancare și financiare situate în Paris și cartierul La Défense. A fost confirmarea unei știri difuzate în cursul dimineții de cotidianul Le Monde, potrivit căruia oamenii legii au bătut la porțile băncilor Société Générale, Exane (filială a BNP Paribas), BNP Paribas, Natixis (BPCE) și HSBC.

Operațiunile actuale sunt conduse de 16 magistrați de la Parchetul NaționalFfinanciar și de peste 150 de anchetatori de la Direcția de investigații judiciare a Ministerului de Finanțe, în prezența a șase procurori germani de la Parchetul din Köln.

Aceste percheziții fac parte din cele cinci anchete preliminare deschise la 16 și 17 decembrie 2021 sub acuzația de spălare fiscală în formă agravată și fraudă fiscală în formă agravată, în legătură cu așa-numita schemă de fraudă "CumCum".

Schema de lucru

Le Monde precizează că Société Générale, BNP Paribas, Exane, Natixis și HSBC sunt suspectate de spălare de bani prin fraudă fiscală în formă agravată. BNP și Exane sunt, de asemenea, suspectate de fraudă fiscală în formă agravată.

Frauda CumCum constă în faptul că un acționar străin al unei societăți cotate la bursă în Franța transferă temporar, în jurul datei de plată a dividendelor, acțiunile pe care le deține către o instituție bancară franceză, care este practic scutită de impozit. Scopul acestei manevre este de a evita plata reținerii la sursă a impozitului aplicat la plata acestui dividend. Astfel, câștigul fiscal este împărțit între bancă și clientul său.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, citată de AFP, valoarea ajustărilor fiscale pentru cele 5 bănci ar depăși un miliard de euro. Autoritatea piețelor financiare estimează că pierderea fiscală legată de această fraudă se situează între 400 de milioane de euro și un miliard de euro pe an. Mai multe surse consultate de Le Monde vorbesc de trei sau patru miliarde de euro anual.

Citește și Banca Mondială vine cu vești proaste: ”Există pericolul unui deceniu pierdut”

Potenţialul de creştere a economiei mondiale va coborî la finele acestui deceniu până la 2,2%, cea mai redusă valoare din ultimii 30 de ani, dacă decidenţii nu vor adopta politici ambiţioase pentru a creşte oferta de mână de lucru, productivitatea şi investiţiile, a avertizat luni Banca Mondială, transmite Reuters.....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Crossuri externe