Țara cu cel mai bun sistem de pensii din lume se confruntă cu probleme
Autor: Antonia Popescu | 08 dec 2021 / 08:28
Țara cu cel mai bun sistem de pensii din lume se confruntă cu probleme
Țara cu cel mai bun sistem de pensii din lume se confruntă cu probleme
Islanda se confruntă cu problemele legate de un sistem de pensii atât de reușit în a acumula economii pentru viitorii pensionari, încât a fost recent evaluat cel mai bun din lume.

Cu activele de aproximativ duble față de economia insulei, guvernul e la Reykjavik ia în considerare să le permită administratorilor de investiții să-şi diversifice activitatea, prin cumpărarea mai multor titluri de valoare în străinătate, fapt care a determinat banca centrală să îndemne la prudență. Regulile limitează în prezent ponderea deținărilor de peste mări în activele de pensii la 50%.

Potrivit ministrului islandez de finanțe, Bjarni Benediktsson, economiile pentru pensii ale cetățenilor au ajuns la 6,4 trilioane de coroane islandeze (aproximativ 49 de miliarde de dolari). Între timp, unele fonduri de pensii se apropie deja de limita de investiții stabilită în condițiile în care legislația actuală limitează ponderea deținerilor din străinătate la 50%, scrie Bloomberg.

Date preliminare despre OMICRON. Anthony Fauci face precizări

„Sistemul a devenit atât de uriaş”, a spus Benediktsson. „Este evident că nu putem limita toate oportunitățile de investiții la piața internă”, a adăugat ministrul.

G Ad:

Pe fondul cererii tot mai mari de investiții străine, Asociația Islandeză a Fondului de Pensii a propus fie eliminarea totală a plafonului de 50%, fie ridicarea acestuia la 60-65%. „Trebuie să ascultăm când fondurile spun că au nevoie de mai mult spațiu pentru investiții străine”, a spus Benediktsson, deși a remarcat că „fiecare pas trebuie gândit”.

Cu toate acestea, propunerea de eliminare a limitei investițiilor străine a fost întâmpinată cu scepticism de către Banca Centrală a Islandei. Potrivit guvernatorului Băncii, Asgeir Jonsson, schimbările ar trebui să fie treptate și să fie sincronizate cu progresul economiei țării, în timp ce o schimbare drastică a sistemului ar putea amenința stabilitatea monedei naționale, pe fondul scăderii numărului turiştilor străini care vizitează țara, care este puternic dependentă de turism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Greva STB are șanse mici să se termine

Șansele ca greva de la STB să se termine sunt foarte...

Testare gratuită COVID-19. Lista completă a farmaciilor

Ministerul Sănătății a modificat lista farmaciilor unde...

Cum afli câți bani ai la Pilonul II de pensii

În România există trei categorii de pensii, Pilonul 1 la...

Curs valutar BNR: Ce se întâmplă cu AURUL, LEUL și EURO

Moneda naţională s-a apreciat vineri în raport cu euro,...

Bloomberg: Renault vrea să-și extindă afacerea din China

Directorul general al Renault, Luca de Meo, s-a săturat...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro