Tariful de termoficare va fi dublat. Orașul care apelează la această soluție
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
În contextul majorării preţurilor la facturile de încălzire, primarul Dominic Fritz a declarat că va urma o iarnă foarte grea pentru Timişoara şi pentru România. 

Edilul spune că, deşi nu este o decizie populară, şi-o asumă "ca parte a unei soluţii necesare şi responsabile în situaţia de faţă".

Fritz a spus că va propune Consiliului Local o dublare a tarifului de termoficare, limitând propunerea Colterm care cerea o triplare a preţului, pentru abonaţii din sistemul centralizat de încălzire.

"Eu trebuie să aleg calea responsabilă. Şi nu pot să fiu decât sincer cu timişorenii: va urma o iarnă foarte grea pentru Timişoara şi pentru România. Încercăm din răsputeri să ţinem termoficarea în picioare, chiar şi într-un sistem de avarie. (...)", spune Dominic Fritz.

Conform aceleiaşi surse, primarul Timişoarei prezintă mai multe argumente care îi justifică măsura, între care limitarea legală a subvenţiilor pentru termoficare de la bugetul local şi respinge discursul liberalilor locali, potrivit căruia el doreşte creşterea tariful pentru a plăti amenda de 20.000.000 de euro pe care Colterm a primit-o pentru că nu a mai avut bani să cumpere suficiente certificate verzi.

"Nicio companie nu poate supravieţui dacă este forţată să vândă la un preţ mai mic decât o costă să producă. Solidaritatea timişorenilor, prin subvenţionarea termoficării din bugetul local, este limitată nu doar de lege. (...) Am ajuns la un punct în care, chiar dacă am da toţi banii din bugetul local la Colterm pentru subvenţie, tot nu ar ajunge să acopere preţul gazului. (...) Pentru că nu a vrut să acopere factura nici din bugetul local, nici din tariful pentru populaţie, fosta administraţie ne-a lăsat peste 70.000.000 de lei datorii la E.On şi încă 230.000.000 de lei de datorii la alţi furnizori şi la stat. A cumpărat şi certificatele CO2 din 2019 cu un credit pe care trebuie să-l stingem în acest an. (...)

Discursul PNL spune că eu îmi doresc să creştem tariful ca să plătim amenda pe care Colterm a primit-o pentru că nu a mai avut bani să cumpere suficiente certificate CO2. O adevărată aberaţie (...). Amenda la care face referire PNL este momentan suspendată de instanţă. (...)", explică Dominic Fritz.

Citește și: Importurile de gaze ale au crescut cu peste 50% în 2021. Ce se anunță pentru anul următor

El subliniază că primăria este în pline negocieri cu furnizorii de gaze naturale şi cărbune, iar pentru aceasta este nevoie de predictibilitate financiară.

Fritz mai afirmă că preţurile pentru termoficare nu vor putea fi niciunde în România suportate doar de populaţie şi de bugetele locale, sumele fiind mult prea mari şi aşteaptă cât mai curând "un Guvern plin, cu care să putem discuta".

Întrucât şi o dublare a tarifului la termoficare va depăşi posibilităţile financiare pentru mulţi timişoreni, Dominic Fritz speră că Legea consumatorului vulnerabil va atenua din efectele acestei decizii şi că viitorul Guvern va lua măsuri suplimentare pentru populaţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...

Șeful Stellantis își apără salariul de 36,5 milioane de euro

”Ca un jucător de fotbal, există un contract”, a...

Incendiu de proporții la Bursa de la Copenhaga

Un incendiu care a devastat vechea clădire a bursei de...


pixel