Eugen Rădulescu (BNR): Deficitul României, ca cel al unei țări aflate în război
Deficitul bugetar al României...
Palau va introduce anul viitor o taxă pe valoarea adăugată, o măsură care va contribui la îmbunătățirea finanțelor publice. De asemenea, acest lucru va constitui un exemplu de reformă pe care alte guverne din Pacific, care se confruntă cu probleme de lichidități, l-ar putea urma.
Economia Palau, dependentă de turism, s-a redus cu aproape 10 % în 2020, deoarece guvernul a sigilat frontierele pentru a evita infecțiile COVID. Bugetul național s-a scufundat într-un deficit egal cu 11% din produsul intern brut.
Guvernul ar putea obține venituri anuale suplimentare de 1% din PIB atunci când va începe să colecteze noile taxe, inclusiv TVA, cunoscută pe plan local sub numele de taxa pe bunuri și servicii din Palau, aprobată ca parte a unui amplu pachet de reforme în septembrie 2021.
Alte națiuni din Pacific ar putea urma exemplul Palau. Un document recent al FMI arată că decalajul fiscal mediu - diferența dintre veniturile fiscale actuale și cele potențiale - este de aproximativ 3 % din PIB în regiunea Pacificului.
Eliminarea acestui decalaj ar putea juca un rol esențial în crearea de spațiu pentru dezvoltarea socială și pentru cheltuielile legate de climă într-o regiune care se confruntă cu o amenințare existențială din cauza creșterii nivelului mărilor și a ciclonilor tropicali.
Conform estimărilor FMI, insulele din Pacific trebuie să cheltuiască în medie 6,3% în plus din PIB în următorul deceniu pentru a îndeplini Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite și aproximativ 3,1% pentru a construi noi infrastructuri rezistente la schimbările climatice.
Sprijinul internațional în condiții concesionale, cum ar fi prin intermediul Fondului fiduciar pentru reziliență și durabilitate al FMI, ar trebui să joace un rol important în acoperirea acestor nevoi de cheltuieli. Dar și regiunea însăși poate face mai mult.
Ca grup, insulele din Pacific au pus în aplicare unele reforme fiscale majore și au făcut progrese în ceea ce privește creșterea veniturilor fiscale în ultimii ani.
Fiji, de exemplu, a investit în modernizări tehnologice la biroul său fiscal și într-un nou site web care permite contribuabililor să se înregistreze online.
Micronezia a făcut ca structura impozitului pe profit să fie mai progresivă, în timp ce Vanuatu și-a majorat cota de TVA de la 12,5% la 15%.
Dar, în multe cazuri, progresul a venit prin câștiguri excepționale, în special din impozitul pe profit. Nu a existat un impuls în direcția unor reforme mai durabile în materie de politică fiscală și de administrare a veniturilor, potrivit imf.org.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.