”Taxa de notorietate”. Elena Cristian: Personal, mi se pare o prostie și iată de ce

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Elena Cristian, analist DCBusiness
Elena Cristian, analist DCBusiness
Elena Cristian, analist DCBusiness, a vorbit despre posibilitatea pacienților de a-și alege un anumit medic care să-i trateze într-un spital de stat contra unei sume de bani. Oportunitate despre care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că nu este vorba despre vreo taxare dublă, ci despre o oportunitate ca medicii de la stat să lucreze peste program în regim privat.  

”Văd că ministrul Rafila vorbește despre o taxă pe notorietate, dar ce te faci când ajungi în ambulatoriu dorești să fii consultat de un medic care nu este acolo. Plătesc taxa și îl aduc acasă pe medic? Pentru că eu îl vreau pe acel medic și vreau să plătesc taxa. Ce facem în acel moment? Personal mi se pare o prostie și o să explic de ce. 

Despre coplată se vorbește cam tot de atâta timp cât se vorbește și despre pachet minim obligatoriu în asigurările de sănătate și despre decontarea unor servicii către operatorii privați și despre faptul că avem voie să ne alegem operatorul în baza asigurărilor de sănătate și așa mai departe. 

Cred că este doar o bucățică dintr-un sistem care nu merge. Și cred că nu poți să faci acest sistem să meargă introducând o taxă suplimentară, o taxă care nu își are rostul. Pentru că eu vreau un anumit medic, dar care s-ar putea să nu fie acolo trei zile. Ce fac? Stau acolo trei zile pe holuri și mor până vine medicul X? Cred că este puțin forțată și cred că este, cumva, venită să explice intenția unor plăți suplimentare în sistemul de stat. Eu cred că ar trebui reglementat ceea ce există. Plătim oricum sume foarte mari la asigurările de sănătate”, a declarat Elena Cristian la postul de televiziune România TV. 

În ceea ce privește embargoul la petrolul rusesc intrat în vigoare pe 5 decembrie, analistul DCBusiness a declarat că ”este puțin probabil ca Moscova să accepte prețul plafonat la țiței. Este greu de crezut că va accepta un anume preț și să livreze în condițiile noastre”, a apreciat Elena Cristian. 

Nu există nici o strategie de viitor 

Întrebată ce se va întâmpla cu cele două rafinării din România care lucrează cu petrol rusesc de o anumită calitate, jurnalista a declarat că răspunsul ar fi trebuit să vină din partea ministrul Energiei, Virgil Popescu. ”Aș fi vrut să aud răspunsul la această întrebare de săptămâna trecută, pentru că subiectul se discută de mult, cel puțin, în spațiul public. Dar în momentul în care aud de la Virgil Popescu stați liniștiți la locurile voastre, mi se face o frică de ceea ce urmează mâine cu facturile și cu tot acest sistem, pentru că îmi dau seama cât de rupți de realitate sunt guvernanții noștri și cum nu au nici o strategie pentru ceea ce urmează, pentru iarna care a venit deja și pentru exact subiectul zilei: ce facem cu cele două rafinării care sunt astfel configurate. Haideți să răspundem concret ce se întâmplă cu aceste două rafinării. Ce se întâmplă cu prețul la pompă, ce se întâmplă în perioada următoare, care este strategia Guvernului. Mâine, spre exemplu, anunță în premieră datele din bugetul de stat pentru 2023. Ce lucruri vor fi prinse pentru zona de combustibil, de energie, dacă se va mai acorda acel sprijin minim la litrul de combustibil. Nu există nici o strategie pentru viitor”, a subliniat Elena Cristian.

Citește și Furnizorii de energie cer plata în avans. Elena Cristian a spus care e calea de urmat

Un bărbat din Arad s-a trezit cu o factură uriașă trimisă în avans pentru un consum de 0 kWh. Furnizorul a reacționat imediat și a explicat că o astfel de practică vizează numai persoanele juridice, care şi-au asumat prin contract, să plătească facturi în avans, în cazul în care acest lucru se solicită.

Arădeanul a povestit pe rețelele sociale că a primit o factură de la E.ON, în 21 septembrie. Era precizat că este vorba despre o factură în avans, iar la perioada de facturare era trecut 1-31 decembrie 2022, în condițiile în care factura a fost emisă în noiembrie 2022. La cantitatea de kWh consumaţi, apare 0 (zero), iar la suma care trebuie achitată apare 2.069,41 de lei, conform România TV.

Elena Cristian a spus care e soluția

Având în vedere că situația de la Arad nu reprezintă un caz singular și cetățenii continuă să primească facturi în avans și facturi cu prețuri extrem de ridicate pentru un consum mic în toată țara, Elena Cristian, analist DC Business, a intervenit telefonic la România TV, unde a explicat de ce este necesar ca Statul să intervină pe piața energetică:

„Sunt de acord cu domnul Frumosu (n.r. Dragoș Frumosu, președinte SINDALIMENTA), că vina, în mare parte, este a Statului. Nu țin partea acestor companii, au existat foarte multe abuzuri în ultimul an, au existat foarte multe situații în care oamenii au primit facturi de impact, știm bine că au fost și adevărate tragedii în acest sens și sunt multe probleme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump

pixel