Taxă pentru platformele de straming Netflix și HBO. Ce înseamnă acest lucru
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Probabil că aceste servicii se vor scumpi
Probabil că aceste servicii se vor scumpi
Guvernul Cîțu se pregătește să introducă o nouă taxă, respectiv taxa pe filme online, afirmă deputatul USR Claudiu Năsui. „Directiva Europeană doar oferă posibilitatea aplicării unei taxe, iar conducătorii noștri aleg să ne-o impună”, spune el.

Claudiu Năsui semnalează că Guvernul a promovat un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia, care prevede o taxă de 4% asupra tuturor platformelor de filme și seriale și încă o taxă de 3% din prețul filmelor descărcate contra cost, scrie Mediafax.

Politicianul USR amintește că Florin Cîțu a promis că nu va introduce noi taxe.  «PNL nu va negocia cu cel mai mare dușman al poporului român. A negocia cu PSD înseamnă a negocia împotriva poporului român» sau «Votează PNL ca să scapi de PSD». O să ne spună guvernul că este vorba de o obligație impusă de o directivă europeană. E fals. Am verificat. Ca de obicei, directiva doar oferă posibilitatea aplicării unei taxe, iar conducătorii noștri aleg să ne-o impună. Cum se aplică directiva în restul Europei? În peste 10 țări nu există taxa asta. În alte țări, precum Portugalia, Polonia sau Spania, taxa este de 1% sau 1.5%. Cumva, guvernul nostru care își zice în mod mincinos «liberal» consideră că pentru România este mai potrivită o taxă de 4 ori mai mare”, declară Claudiu Năsui.

Experții avertizează că oamenii riscă să fie "piratați". Află CUM

Claudiu Năsui afirmă că banii pentru această taxă vor veni tot de la clienții care plătesc.

Inițiatorii, Centrul Național al Cinematografiei, spun că banii se vor duce la Fondul cinematografic. 

În textul legii nu scrie explicit că este vorba despre Netflix și HBO, însă dat fiindcă cele două platforme au o cota de piață de 99%%, este clar că cele două companii sunt cele vizate.

Prevederea spune că se va colecta o contribuţie ”de 3% din preţul operelor audiovizuale descărcate contra cost prin intermediul serviciilor de transmisie de date, inclusiv prin internet sau telefonie, prin furnizori de servicii media audiovizuale la cerere, obligaţia prezentării documentelor care certifică sumele încasate, precum şi obligaţia de plată a contribuţiei revenind persoanelor juridice care realizează aceste venituri;”

 O altă contribuție care va fi plătită la stat este de ”4% din veniturile obţinute din tranzacţii unice sau sub formă de abonament, de către furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere, pentru vizionarea de opere audiovizuale prin intermediul serviciilor de transmisie de date prin internet sau telefonie”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...

Site-urile neautorizate în România vor fi blocate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în...

Criza energetică „a rămas în urma noastră”

Este ceea ce afirmă plin de convingere Nicolas Mougeot,...

Inflația României, cea mai mare din UE și în luna martie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...


pixel