Taxele și impozitele se modifică de anul viitor. Analişti: în teritoriu va fi jale
Autor: Alecsandru Ion, Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
În Sectorul 5 sunt mai ușor de plătit taxele și impozitele
În Sectorul 5 sunt mai ușor de plătit taxele și impozitele
În timp ce Guvernul dă asigurări că mediul de business va fi susținut și nu va exista o creștere, ci o reducere a fiscalității în 2019, analiștii economici susțin că măsurile Guvernului care pun presiune pe deficitul bugetar vor fi echilibrate prin creșterea impozitelor și taxelor locale.

Programul de guvernare 2018-2020, la capitolul Fiscalitate, prevede modificarea cotei TVA de la 19% la 18%. În plus, extinderea cotei 5% de TVA pentru vânzarea de locuințe (cele cu o suprafață mai mică de 120mp) şi pentru inputuri în agricultură.

Măsura este susținută și de Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, care a vorbit în acestă toamnă, inclusiv la interviurile DCNews, despre faptul că ia în calcul reducerea cotei TVA la 18%, de la 1 ianuarie 2019. Lucru de care deocamdată nu se aude nimic.

În cursul acestui an, Teodorovici și-a arătat nemulțumirea și față de regimul TVA aplicat firmelor în vamă, în sensul că sunt obligate să plătească TVA-ul doar firmele care au mărfuri în vamă sub valoarea de 100 de milioane de lei, iar cele peste această sumă plătesc doar după ce valorifică ce aduc.

Eliminarea supraacizei

O altă modificare fiscală pentru 2019, despre care a vorbit în acestă toamnă Teodorovici, este eliminarea supraaccizei la carburanți. Ministerul de Finanțe lucrează la un astfel de proiect, care are ca scop creșterea consumului de carburanți.

În discuțiile dintre mediul de afaceri și ministerul de Finanțe, privind noul Cod Fiscal pentru 2019, reprezentanții antreprenorilor au cerut măsuri care să permită reducerea costurilor îndatorării, cum ar fi ridicarea la 30% a plafonului pentru deductibilitatea cheltuielilor cu dobânzi și cu diferențele de curs valutar.

Alte modificări la codurile fiscal și de procedură fiscală au fost anunțate, pentru 2019, de la nivelul ministerului de Finanțe, în sensul descurajării ”nemuncii” și al integrării a cât mai mulți oameni în rândul forței active de muncă. Măsurile se vor lua în ceea ce privește modul în care vor fi acordate ajutoarele sociale și încurajarea companiilor să angajeze cât mai mulți oameni care în prezent, deși apți de muncă, nu fac parte din câmpul muncii.

Impozitul local

O modificare importantă a cadrului fiscal de anul viitor ar putea fi trecerea impozitului pe venit la nivelul comunităților locale, în proproție de 100%, așa cum a anunțat deja ministrul de Finanțe. Formula de repartizare a sumelor între consilii judeţene şi celelalte comunităţi locale urmează să fie stabilită, a precizat el. 

Ministrul de Finanțe a anunțat deja, în diferite ocazii, că măsurile care vor si incluse în codurile fiscal și de procedură fiscală vor fi discutate și dezbătute cu mediul de afacero și cu toate părțile interesate cel mai târziu până la finalul anului în curs, pentru ca forma adoptată la 1 ianuarie 2019 să rămână neschimbată pe tot parcursul anului, pentru a avea stabilitate și predictibilitate fiscală.

Reversul medaliei pentru anul viitor constă în creșterea taxelor și impozitelor locale. Mai multe primării din țară au anunțat deja în 2018 că vor majora nivelul taxelor și impozitelor locale pentru anul viitor. Primăria Geerală a Municipiului București a anunțat că va avea loc o indexare cu rata inflației, dar de la nivelul Primăriei Sectorului 3, de exemplu, există semnale că nivelul taxelor locale va crește la limita maximă permisă de lege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNS reclamă inechitățile din sistemul fiscal

Blocul Naţional Sindical aduce în atenţia publicului...

Activiștii de mediu au atacat fabrica Tesla de lângă Berlin

Activiștii germani de mediu au declanșat un protest care...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Informațiii despre depozitele bancare, pensiile...

Economia Chinei dă semne de redresare. Analiștii, precauți

Exporturile și importurile Chinei au înregistrat o...

Românii pot cumpăra din nou titluri Tezaur

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în...

Companiile europene se îndepărtează de China. Analiză

Este o realitate constatată de Camera de Comerț a UE în...

Atac la Google: OpenAI va dezvălui un motor de căutare

Evenimentul a fost programat pentru începuul săptămânii...

Apple, nevoită să își ceară scuze pentru o reclamă șocantă

Gigantul de tehnologie a fost acuzat de insensibilitate...

Nestlé: Investiție în ”economia albastră”

Compania a explicat despre ce este vorba.

Riscurile ”mascate” de pe piața mondială a zahărului

Despre piața zahărului se poate spune că este...

Disney și Warner își unesc forțele împotriva Netflix

Disney și Warner Bros. Discovery intenționează să ofere...


pixel