Telegram se alătură protestatarilor din Hong Kong

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Telegram
Telegram
Aplicația de mesagerie mobilă Telegram, care este populară pentru criptarea mesajelor, le va permite utilizatorilor să își mascheze numărul de telefon pentru a proteja protestatarii din Hong Kong față de monitorizarea autorităților, conform unui raport publicat sâmbătă de agenția de presă Reuters.

Actualizarea aplicației Telegram va fi disponibilă în câteva zile și le va permite protestatarilor din Hong Kong să își protejeze identitățile, pentru a nu fi descoperiți și arestați de autoritățile Chineze.

Biroul de Securitate din Hong Kong a declarat pentru Reuters că „a acționat în mod responsabil în perioada aceasta dificilă, pentru a restaura ordinea publică”, dar a refuzat să menționeze dacă a folosit sau nu aplicația Telegram pentru identificarea protestatarilor.

Mii de protestatari din Hong Kong comunică prin intermediul a aproximativ 100 de grupuri de pe aplicația Telegram, conform organizatorilor protestelor, pentru a se mobiliza subtil, cu un risc minim de infiltrare a autorităților.

Grupurile sunt folosite pentru diseminarea informațiilor precum data viitoarelor proteste, știri, locațiile în care autoritățile folosesc tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru dispersarea protestatarilor sau identitățile posibililor polițiști sub acoperire din Hong Kong.

Economist de la Harvard: Protestatarii din Hong Kong ar putea declanșa o recesiune globală

Mai mulți protestatari s-au declarat îngrijorați de faptul că autoritățile se folosesc de aplicația Telegram pentru a monitoriza și aresta organizatorii protestelor. Grupurile de mesagerie din cadrul aplicației sunt accesibile oricui, iar protestatarii folosesc pseudonime pentru a fi mai greu de identificat.

Telegram le permite utilizatorilor să găsească alți utilizatori prin intermediul numerelor de telefon. Această funcție permite unui utilizator nou să vadă ce persoane din lista sa de contacte folosesc aplicația Telegram.

Aplicația potrivește automat numerele de telefon cu numele utilizatorilor dintr-un grup. Așadar, autoritățile trebuie să ceară serviciului de telecomunicații numele real al posesorului numărului respectiv pentru a afla identitatea sa reală.

Actualizarea pregătită de Telegram le va permite utilizatorilor să oprească legătura dintre numărul lor de telefon și pseudonimul folosit în cadrul aplicației.

Decizia Telegram vine în contextul în care autoritățile din Hong Kong au arestat vineri mai mulți activiști importanți și trei parlamentari. Aproximativ 900 de persoane au fost arestate de la începutul protestelor din Hong Kong, acum aproape trei luni.

Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de aproape trei luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Curs valutar / Foto: DCBusiness
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com

pixel