Tensiuni la Moscova. Elita rusă: ”Va începe o mare BĂTĂLIE în interiorul țării”
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
O bătălie dură, cu consecințe imprevizibile
O bătălie dură, cu consecințe imprevizibile
După mai bine de două luni de la declanșarea de către Rusia a războiului din Ucraina, nemulțumirea, furia în rândul elitelor rusești sunt în creștere. Iar dacă nimic bun nu se va întâmpla în scurt timp, o mare bătălie ar putea începe în interiorul Rusiei.

În orice caz așa reiese dintre articol publicat de Washington Post pe baza mărturiilor unor oligarhi și oficiali ruși. Printre altele, ziarul scrie că deosebit de vocali în exprimarea opoziției lor față de politicile Kremlinlului au fost cu precădere cei care au făcut averi înainte de venirea lui Putin la putere. Cel puțin astfel de oligarhi au părăsit Rusia. De asemenea, cel puțin patru oficiali de rang înalt au părăsit și au plecat în străinătate, printre ei numărându-se și Anatoli Ciubais. 
 
Washington Post a adresat întrebări mai multor oligarhi, bancheri, înalți oficiali și foști oficiali ruși. Toți au vorbit sub acoperirea anonimatului, "de teama represaliilor". Dar toți au declarat că au fost "luați prin surprindere" de decizia lui Putin. Cercul intim al liderului rus, au spus ei, este format acum în principal din oficiali din domeniul securității.

Au distrus totul într-o singură zi

”Într-o singură zi au distrus ce s-a construit în ani. Este un dezastru”, a spus unul dintre cei mai bogați 37 de oameni de afaceri din Rusia, invitați la o întâlnire cu Putin la câteva ore după ce acesta a lansat războiul, pe 24 februarie.

”Toți eram deprimați”, a recunoscut alt om de afaceri. ”Nu-i mai văzusem niciodată atât de uimiți. Unii nu puteau nici măcar să articoluzeze o frază coerentă”, a completat altă sursă. Putin s-a lăsat așteptat două ore, iar pentru unii dintre participanții la întâlnire a fost momentul în care au realizat "că totul s-a terminat pentru imperiile lor de afaceri".

Nu știu cine are un astfel de curaj

Decizia lui Putin de a lansa o invazie în Ucraina i-a uimit nu doar pe miliardari, ci întreaga elită rusă, inclusiv tehnocrați de rang înalt și unii oficiali de securitate ruși. Un oligarh rus a declarat că doar Serghei Șoigu, șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, și câțiva ofițeri FSB știau despre decizia lui Putin. Majoritatea oficialilor "au crezut că se va limita la acțiuni în Donețk și Luhansk și pentru asta se pregăteau".

”Cu toții își doresc o viață normală. Au case, copii, nepoți. Ei nu vor război. Nu sunt sinucigași. Înțeleg că un război înseamnă sfârșitul, mai ales dacă ești din Rusia”, a afirmat unul dintre interlocutorul ziarului. "Nu știu cine are curajul să riposteze", a declarat alt oficial de rang înalt. El a adăugat că, dacă războiul se prelungește și regresele continuă, "va fi o mare bătălie în interiorul Rusiei".

Adio globalizare

Dacă va fi sau nu o mare bătălie pentru putere, politică și economică, în Rusia, rămâne de văzut. Dar, după cum susține publicația britanică The Telegraph, ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, cu toată încrengătura ei de consecințe, va pună capăt epocii globalizării. 

De fapt, confruntarea dintre Moscova și Washington a readus deja în actualitate conceptul de împărțire a sferelor de influență, iar războiul din estul Europei va împărți planeta în două tabere rivale și va pune capăt globalizării, este de părere autorul articolului din The Telegraph, Liam Halligan.

Citește și Analist: Putin a pierdut deja războiul

În opinia jurnalistului, alianțele viitoare prind deja contur. Pe de o parte se află SUA, UE și Marea Britanie, iar pe de altă parte Rusia și țările care o sprijină politic și economic - China, India și Indonezia. "Când Occidentul a exclus băncile rusești din sistemul Swift, UnionPay din China a fost cea care a intervenit pentru a ajuta Rusia în ceea ce privește fluxul de comerț și plățile externe", scrie Halligan.

Halligan a subliniat că URSS obișnuia să amplaseze toate conductele de petrol și gaze în direcția Uniunii Europene, acum Moscova, diversificându-și exporturile, le atrage în Asia, spre piețele asiatice în plină dezvoltare. Halligan a mai precizat că în vară va avea loc la Beijing cel de-al 14-lea summit BRICS, unde Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud vor lucra la crearea unor sisteme de plată, agenții de rating și infrastructuri financiare autonome față de Occident.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel