Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cuprul, regele metalelor ”verzi”
Cuprul, regele metalelor ”verzi”
Prețul metalului roșu, element strategic al traziției verzi, a depășit pragul strategic de 10.000 de dolari, purtat fiind de cererea susținută.

Este pentru prima dată în ultimii doi ani, când tona de cupru atinge acest preț. Un ultim factor care a stârnit trendul ascendent a fost informația privind oferta ostilă de preluare a gigantului BHP pentru rivalul său Anglo American, tranzacție care, dacă s-ar concretiza, ar duce la apariția celei mai mari companii producătoare de cupru din lume.

De la sfârșitul lunii februarie, prețul cuprului a crescut cu aproape 18%, galvanizat de temerile privind un deficit semnificativ pe piața mondială. Vineri, a urcat până la 10.033,50 USD înainte de a coborî foarte ușor.

„În ultimele două luni, prețul metalului a crescut constant, susținut de creșterea globală și cererea puternică”, pe fondul ofertei miniere insuficiente și a temerilor că piața se va confrunta cu o penurie, a comentat analistul Ole Hansen de la Saxobank.

„Unii se tem” că un posibil mariaj între BHP și Anglo American „va limita și mai mult creșterea producției, într-un moment în care cererea ar trebui să crească, având în vedere că metalul este vital pentru tranziția ecologică”, a completat Fawad Razaqzada, analist la City Index, intervievat de AFP.

Un metal crucial pentru tranziția „verde”

Până atunci, prețul cuprului a evoluat într-un interval strâns, reușind să navigheze pe „o mare agitată de costuri de finanțare semnificativ mai mari, deoarece băncile centrale din întreaga lume au crescut ratele dobânzilor pentru a lupta împotriva inflației”, a adăugat Ole Hansen.

În același timp, cuprul este crucial pentru tranziția verde, datorită utilizării sale în infrastructura de energie regenerabilă, cum ar fi panourile solare și turbinele eoliene, precum și în vehiculele electrice și modernizarea rețelei. 

În plus, ”regele metalelor verzi” este folosit intens în sectoare tradiționale, precum construcții, indiferent de natura lor. 

O ofertă sub presiune

În paralel, oferta este supusă unei combinații de factori, de la greve în diferite exploatări miniere și alte domenii, la tensiuni geopolitice, noi reglementări și chiar scădere randamentelor din depozitele îmbătrânite.

Spectrul penuriei a propulsat deja metalul roșu la un vârf istoric în martie 2022, la 10.845 de dolari pe tonă, la scurt timp după începerea invaziei rusești a Ucrainei, investitorii temându-se că războiul și sancțiunile occidentale împotriva Moscovei ar reduce oferta provenită din Rusia.

Cu toate acestea, oferta de cupru din Chile și Peru, două mari producătoare mondiale, a fost „mai puternică în primele două luni ale acestui an decât anul precedent”, a subliniat Thu Lan Nguyen, analist la Commerzbank.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Scădere istorică a prețului boabelor de cacao

Iar ceea ce a pus capăt ascensiunii la fel de istorice...

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Şeful Fed anunţă că va mai dura până la scăderea dobânzilor

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA, a...

Grup de influenceri, proces împotriva interzicerii TikTok

Un grup de influenceri TikTok au intentat un proces la o...

Cuprul, tot mai căutat şi mai scump

Cotația “futures” a cuprului a crescut cu aproape 23%...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

Cu cât s-a scumpit manopera în service-urile auto

S-a scumpit serios manopera pentru reparaţiile auto.

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...


pixel