TOȚI șoferii trebuie să știe: Intră în vigoare noile amenzi, care sunt URIAȘE
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Este important să cunoașteți acest detaliu, pentru a nu fi prinși pe picior greșit
Este important să cunoașteți acest detaliu, pentru a nu fi prinși pe picior greșit
Este o nouă măsură destinată identificării mai facile și amendării celor care obișnuiesc să oprească sau să parcheze mașina neregulamentar.

Despre ce este, totuși, vorba. Dacă proprietarul unui autoturism împrumută mașina indiferent cui, el trebuie să transmită informații privind identitatea șoferului nu doar la solicitarea poliției rutiere, cum este în prezent, ci și a poliției locale. 

O prevedere care se regăsește în Legea 335/2022, care va intra în vigoare începând din 11 decembrie 2022 și care  vizează, de fapt, modificarea Codului rutier (OUG 195/2002). 

„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”, va scrie, de duminică, în Codul rutier.

Poliţia locală va putea solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, adică, de principiu, atunci când vine vorba despre oprirea sau parcarea neregulamentară a mașinilor.

Dacă vor ignora solicitările poliției, indiferent dacă vorbim despre cea locală sau cea rutieră, proprietarii de mașini vor primi amenzi din clasa a patra de sancțiuni, adică între nouă și 20 de puncte-amendă. Având în vedere că punctul-amendă este 145 de lei, sancțiunile vor ajunge la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. În cazul mașinilor înmatriculate pe numele unei firme, amenzile vor fi și mai mari, chiar și de ordinul a 14.500 de lei (clasa a V-a de sancțiuni - între 21 și 100 de puncte-amendă).

Amenda achitate integral

În acest caz, al refuzului furnizării de informații despre șofer, amenda va putea fi aplicată atât de polițiști rutieri, cât și de cei locali. Important de amintit este faptul că, potrivit schimbărilor apărute la Codul rutier în prima parte a anului, amenzile pentru această abatere trebuie achitate integral, pentru că aici nu se aplică regula plății a jumătate din minimul amenzii în cel mult 15 zile.

De principiu, datele personale ale șoferului de ocazie ce trebuie comunicate autorităților sunt: 

- numele, 

- prenumele, 

- codul numeric personal, 

- domiciliul sau reședința, 

- numărul și seria actului de identitate.

“În considerarea faptului că polițiștii locali vor avea competența de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite/ staționate/ parcate neregulamentar, se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea/ staționarea/ parcarea, având în vedere și faptul că sancțiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducătorilor autovehiculelor sunt mai mari decât cele pentru oprirea/ staționarea/ parcarea neregulamentară”, se arată în expunerea de motive înaintată de inițiatorii proiectului de lege.

Citește și Confiscarea autoturismului pentru depășirea vitezei legale

Noua modificare îi vizează pe șoferii care vor depăși viteza legală cu mai mult de 100 km/h care vor risca să își piardă atât permisul de conducere și certificatul de înmatriculare al mașinii timp de jumătate de an. Mai mult, acești șoferi dacă sunt prinși că circulă în această perioadă în care talonul și permisul sunt reținute de polițiști, riscă să rămână și fără autoturism.

În primul rând, proiectul legislativ de la Senat introduce în Codul rutier un nou prag de viteză, respectiv de peste 100 de km/h față de limita legală, pentru depășirea căruia, șoferii vor risca amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni (cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce timp de 180 de zile.

Dacă șoferul sancționat astfel depășește din nou pragul de viteză de peste 100 de km/h față de limita legală într-un interval de şase luni de la data restituirii permisului de conducere, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel