Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Parlamentarii danezi au aprobat acordarea unui ajutor financiar persoanelor vârstnice. Parlamentarii au convenit asupra ajutorului și a altor măsuri în valoare totală de 3,1 miliarde de coroane daneze pentru a atenua impactul inflației și al prețurilor la energie, a anunțat vineri Ministerul de Finanțe.
Persoanele în vârstă cu venituri mici vor primi fiecare câte o sumă de 5.000 de coroane (aproximativ 700 de euro), scutită de taxe, a precizat ministerul.
„Economia daneză este în mod fundamental puternică, dar este provocată de creșterea prețurilor în urma războiului lui Putin în Ucraina. De aceea, mă bucur că acum putem da o mână de ajutor unora dintre cei care sunt deosebit de provocați de inflație", a declarat ministrul de finanțe Nicolai Wammen.
Măsurile care includ și o reducere a unei taxe la prețul energiei electrice, vor fi finanțate prin reducerea investițiilor publice, ceea ce, potrivit ministerului, va contribui la evitarea creșterii prețurilor. Impactul lor asupra inflației va fi zero.
Banca centrală a avertizat anterior că prin aceste compensări s-ar putea intensifica presiunile asupra prețurilor într-o economie care funcționează deja la maximum.
Cu toate acestea, măsurile daneze sunt mai puțin extinse decât cele similare luate în alte câteva țări europene.
Citește și: Economia Danemarcei duduie. Elveția a fost detronată
Danemarca a devansat Elveția ca fiind cea mai competitivă economie din lume, după ce țara nordică a depășit performanțele colegilor săi în timpul pandemiei.
Danemarca a urcat de pe locul al treilea anul trecut pe primul loc în 2022, pentru prima dată în cei 34 de ani de când IMD Business School a publicat clasamentul mondial al competitivității, potrivit unui comunicat publicat miercuri.
"Danemarca este cea mai avansată țară din lume din punct de vedere digital, iar acum ocupă primul loc datorită unor politici bune, avantajelor oferite de faptul că este o țară europeană, unui accent clar pe sustenabilitate și unui impuls din partea sectorului său corporatist agil", a declarat Arturo Bris, profesor la IMD, cu sediul în Lausanne, Elveția, în comunicat.
Împreună cu celelalte națiuni nordice, economia daneză s-a descurcat mai bine prin blocaje decât majoritatea colegilor săi bogați, ajutată de rețelele puternice de siguranță socială, de nivelurile scăzute ale datoriei și de progresul digital, precum și de o dependență mai mică de turism. Șomajul din Danemarca se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani, iar produsul intern brut va crește probabil cu 3,4% în acest an, potrivit celei mai recente previziuni guvernamentale. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...