Tranziția energetică: Biden și von der Leyen vor să evite un dezastru

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cei doi lideri au găsit, se pare, un limbaj comun / Foto: https://www.facebook.com/POTUS/
Cei doi lideri au găsit, se pare, un limbaj comun / Foto: https://www.facebook.com/POTUS/
Joe Biden și Ursula von der Leyen au promis, la Washington, să evite un dezastru în relațiile lor, adică o concurență dăunătoare în cursa pentru tranziția energetică, care trebuie să includă un acord asupra anumitor metale și un dialog aprofundat privind ajutoarele publice de ambele părți.

Când președintele Statelor Unite a primit-o, în Biroul Oval, pe președinta Comisiei Europene, invitând să ia loc în fața șemineului, nu a existat nicio îndoială că principalul subiect al discuțiilor va fi Legea americană privind reducerea inflației.

Este vorba despre un uriaș plan de ajutor pentru tranziția energetică lansat de Joe Biden, care susține fără jenă "Made in America", în special prin intermediul stimulentelor fiscale oferite pentru achiziționarea de vehicule electrice, și ale cărui efecte îi înspăimântă pe producătorii europeni.

Pentru a tempera măcar puțin aceste temeri, cei doi lideri au promis, într-un comunicat comun la finalul întâlnirii lor, să "demareze imediat negocieri pentru un acord țintit pe metalele strategice" pentru tranziția energetică.

Concurență

Joe Biden, care nu intenționează să modifice prea mult programul lansat de el, i-a promis totuși liderului european să "lucreze pentru a evita concurența cu sumă zero, astfel încât politicile noastre de ajutor public să sprijine dezvoltarea energiei curate și a locurilor de muncă, fără a se transforma în avantaje pentru interesele private", potrivit comunicatului lor comun.

Înainte ca ușile să se închidă în fața presei, Joe Biden a reamintit că i-a promis oaspetelui său o "nouă eră" în relația transatlantică, pusă la grea încercare de predecesorul Donald Trump, și a lăudat unitatea lor în fața invaziei Rusiei în Ucraina.

"Vreau să vă mulțumesc pentru leadershipul dumneavoastră" în găsirea unui acord cu Marea Britanie în problema delicată a frontierei nord-irlandeze după Brexit, a declarat democratul în vârstă de 80 de ani, care a urmărit cu mare atenție acest subiect.

Statele Unite și Uniunea Europeană "sunt buni prieteni", a declarat Ursula von der Leyen, asigurând că este "foarte recunoscătoare" pentru ajutorul acordat de americani pentru a reduce dependența europeană de gazul rusesc.

Ucraina a fost, de asemenea, pe ordinea de zi, în urma unei salve masive de rachete rusești împotriva acestei țări. "Rămânem împreună într-un sprijin neclintit pentru Ucraina atât timp cât va fi nevoie", se arată în declarația comună. Ursula von der Leyen a precizat că accentul a fost pus pe sancțiunile împotriva Rusiei, pe "punerea lor în aplicare" și pe modul în care se poate împiedica eludarea acestora.

China

China a fost în mare parte absentă din declarațiile oficiale. Într-un moment în care Statele Unite acuză în mod deschis Beijingul că ia în considerare acordarea de ajutor militar Rusiei, Washingtonul ar dori să convingă Uniunea Europeană să adopte o poziție mai fermă față de Beijing.

"Comisia a arătat clar că europenii au o viziune specifică asupra modului în care doresc să mențină relațiile cu China", a comentat Elvire Fabry de la Institutul Jacques Delors, un think-tank cu sediul la Paris.

"Administrația Biden a reajustat tonul dialogului său cu europenii pe această temă. Ea încearcă să treacă de la o logică de presiune pentru o mai mare aliniere la poziția americană la o logică de consultare" cu Bruxellesul, a adăugat expertul.

Declarația comună a lui Joe Biden și Ursula von der Leyen conține cel mult o referire codificată la China. Cei doi lideri își exprimă "preocupările comune cu privire la provocarea reprezentată, printre altele, de politicile de presiune economică, de instrumentalizarea dependențelor economice și de politicile economice necompetitive". Toate acestea sunt practici pe care Beijingul este acuzat în mod regulat că le pune în aplicare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel