Turcia: Inflaţia a încetinit în ianuarie

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Economia Turciei va reveni la "fundamente raţionale", promite noul ministru al Finanţelor
Economia Turciei va reveni la "fundamente raţionale", promite noul ministru al Finanţelor
Rata anuală a inflaţiei în Turcia a încetinit la 57,68% în ianuarie, de la 64,27% luna precedentă, conform datelor publicate vineri de Institutul de Statistică, dar mult peste estimările analiştilor, transmit Reuters şi DPA.

Economiştii se aşteptau ca inflaţia să crească la 53,5% în ianuarie, după ce în octombrie a urcat la 85,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a situat la 56,64% în ianuarie.

În ritm lunar, preţurile de consum au urcat cu 6,65% în ianuarie, în timp ce analiştii se aşteptau la un nivel de 3,8%.

Cele mai mari lanţuri de magazine alimentare din Turcia, sub presiunea Guvernului, au îngheţat sau au redus preţurile la sute de produse în ianuarie, dar oficialii din sector spun că pot face asta doar o scurtă perioadă de timp, ţinând cont de costuri. Este neclar încă modul în care a fost afectată inflaţia de aceste reduceri.

Un sondaj Reuters arată că la finalul anului rata inflaţiei ar urma să se situeze la 41%, aproape dublu faţă de nivelul de 22% previzionat de oficialii Băncii Centrale a Turciei.

Până la alegerile generale din mai, economiştii se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei în Turcia să scadă la aproximativ 40%.

În pofida inflaţiei ridicate, oficialii Băncii Centrale a Turciei au decis din 2021 să reducă dobânda la 9%, de la 19%.

"Presiunile inflaţioniste externe s-ar putea reduce, dar nivelul dobânzilor compensează complet acest avantaj şi provoacă temeri privind perspectivele", a apreciat Tatha Ghose, analist la Commerzbank. 

Virgil Popescu: România susţine activ extinderea Coridorului Sudic de gaze

România susţine activ extinderea Coridorului Sudic de gaze şi sunt necesare acţiuni imediate şi paşi concreţi pentru a realiza acest lucru, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la deschiderea oficială a Reuniunii ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze de la Baku.

"În această dimineaţă am participat la deschiderea oficială a Reuniunii ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. Preşedintele Republicii Azerbaijan, Ilham Aliyev, preşedintele României, Klaus Iohannis, şi comisarul Kadri Simson au fost prezenţi la această ceremonie, ocazie cu care au transmis mesaje importante pentru construcţia viitorului design al pieţei energiei, în actualul context geopolitic", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa parteneriatului româno - azer şi a transmis că ţara noastră "a oferit garanţia angajamentului său neîntrerupt de a fi parte a eforturilor menite să dezvolte şi să extindă Coridorul către noi pieţe în Europa Centrală şi de Sud-Est". Totodată, Iohannis a subliniat că România rămâne puternic interesată în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic pentru a acoperi consumul naţional, aflat în creştere.

"Şi preşedintele azer Ilham Aliyev a reiterat angajamentul de a susţine prin proiecte concrete dezideratul atingerii securităţii energetice. Va fi o zi importantă, în care alături de partenerii azeri, georgieni şi unguri vom stabili cadrul concret pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră. De asemenea, în cadrul discursului pe care l-am susţinut la reuniunea ministerială, am transmis din nou că România susţine activ extinderea Coridorului Sudic de gaze şi sunt necesare acţiuni imediate şi paşi concreţi pentru a realiza acest lucru. Mai mult chiar, am propus să avem întâlniri semestriale pentru a realiza un plan concret de extindere. Orice propunere pentru un proiect suplimentar de transport de gaze în Europa de Sud-Est şi Balcani este binevenită, având în vedere că disponibilitatea gazelor va fi una dintre cele mai mari provocări ale anului 2023", a subliniat ministrul Energiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Daniel Dăianu
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Contor electric
Deficit bugetar
Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Instalație de gaze
Foto: Oana Pavelescu
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok
foto: pexels.com
Gabriel Zetea
Trump. Foto: Pexels.com
O scădere semnificativă
Industrie / Sursa: Freepik.com
Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Liga spaniolă / Sursa foto: Shutterstock

Hola, España! Premiere fotbalistice în La Liga Spania

Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...

Gazprombank / FOTO: Wikipedia

Turcia sare în ajutorul Gazprombank și negociază cu SUA

Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...

Cimitir de mașini / FOTO: Captură de ecran
Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Mgmenergo / FOTO: Pexels
Izolații / FOTO: Pexels
Telefon mobil / FOTO: Freepik

Huawei renunță la Android

Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...

Angela Merkel / Foto: Thomas Imo/photothek/Bundestag

Refugiați, energie, Rusia: Merkel nu regretă nimic

Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român

pixel