Turcia, penalizată de agenția de evaluare Fitch. Unde a greșit Erdogan
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Este o nouă lovitură pentru piața financiară a țării
Este o nouă lovitură pentru piața financiară a țării
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit joi perspectiva pentru ratingul suveran al Turciei, de la stabilă la negativă, citând deteriorarea încrederii interne ca urmare a unei politici de relaxare a politicii monetare care în opinia Fitch este "prematură", transmite Bloomberg.

Revizuirea perspectivei vine la o zi după ce preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a înlocuit brusc pe ministrul Finanţelor, pe fondul diferenţelor de opinie în rândul administraţiei cu privire la reducerile agresive de dobândă care au subminat moneda turcească. În ultima lună, lira turcească a pierdut aproximativ 30% din valoare.

Analistul Fitch, Erich Arispe Morales, a precizat că deprecierea lirei creează riscuri la adresa stabilităţii financiare şi macroeconomice care ar putea relansa presiunile de finanţare. În prezent, Fitch Ratings atribuie Turciei un rating "BB minus", cu trei trepte sub nivelul investment grade, în linie cu Brazilia şi Africa de Sud.

"Ciclul prematur de relaxare a politicii monetare demarat de Banca centrală, precum şi perspectiva unor noi reduceri de dobândă sau a unor stimulente economice suplimentare înaintea alegerilor prezidenţiale din 2023 au dus la o deteriorare a încrederii interne reflectată în deprecierea semnificativă a lirei turceşti, incluzând volatilitatea fără precedent înregistrată pe parcursul unei singure zi, precum şi creşterea inflaţiei", subliniază Fitch.

Citește și Turcia se adânceşte în criză, prăbuşirea lirei pare că nu poate fi stopată

Citește și Turcii NU pot cumpăra telefoane iPhone și alte electronice după prăbușirea lirei

Recentele reduceri de dobândă adoptate de Banca centrală a Turciei, la îndemnul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, într-un moment în care inflaţia se apropie de 20% au afectat activele turceşti pe măsură ce investitorii au pus sub semnul întrebării abordarea neconvenţională promovată de Erdogan cu privire la gestionarea economiei.

Separat, o altă mare agenţie de rating, S&P Global Ratings a avertizat şi ea că Turcia riscă să submineze şi mai mult încrederea în liră prin utilizarea unor rezerve împrumutate pentru apărarea cursului de schimb, adăugând că recentele evoluţii pun ratingul suveran în pericol.

Banca centrală a Turciei a intervenit miercuri pe pieţele valutare pentru a susţine lira după ce moneda turcească s-a depreciat cu aproape 30% luna trecută. Potrivit S&P o mare parte din rezervele valutare ale Băncii Turciei sunt împrumutate indirect de la gospodării via linii de swap cu băncile comerciale. "Utilizarea acestor rezerve împrumutate pentru a susţine cursul de schimb ni se pare că riscă să afecteze şi mai mult încrederea în liră şi ar putea ridica semne de întrebare cu privire la stabilitatea financiară" susţine S&P Global Ratings, care atribuie în prezent Turciei un rating "B plus" cu perspectivă stabilă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.


pixel