Turcii anunță că au mai descoperit un zăcământ de gaze în Marea Neagră

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Bulgaria mai face o tentativă
Bulgaria mai face o tentativă
Turcia şi-a îmbunătăţit estimările privind rezervele de gaze naturale descoperite la un zăcământ din Marea Neagră până la 405 miliarde metri cubi, după ce a identificat rezerve suplimentare în valoare de 85 de miliarde metri cubi, a anunţat sâmbătă preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, transmite Reuters.

În luna august, Turcia a anunţat descoperirea celor mai mari depozite de gaze naturale din istoria sa, un câmp din Marea Neagră care ar conţine 320 de miliarde metri cubi de gaze naturale. Încă de atunci analiştii spuneau că aceasta este o descoperirea majoră şi, de asemenea, una dintre cele mai mari descoperiri la nivel global în 2020.

Locul unde au fost descoperite gazele naturale este perimetrul Tuna-1, amplasat la aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României cu apele teritoriale ale Turciei şi aproape de blocul Neptun din România, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii.

"Lucrările la această gaură de foraj au fost finalizate după ce s-a ajuns la o adâncime de 4.775 de metri, aşa cum era programat anterior", a spus Erdogan de la bordul navei de foraj Fatih.

Preşedintele Turciei a precizat că luna viitoare nava Fatih va demara operaţiunile la alte găuri de foraj la acelaşi perimetru, după ce va reveni din port pentru lucrări de mentenanţă. O a doua navă de foraj, denumită Kanuni, se îndreaptă şi ea spre Marea Neagră pentru operaţiuni de foraj, a mai spus Erdogan.

Dacă aceste gaze vor putea fi exploatate comercial, aceasta ar elimina dependenţa Turciei de importurile de energie din Rusia, Iran şi Azerbaidjan.

Livrările de gaze și conflictul din Nagorno-Karabah. Ce spun reprezentanții Trans-Adriatic Pipeline

Turcia intenţionează să înceapă să utilizeze aceste resurse încă din 2023. O sursă din apropierea acestui dosar a spus că autorităţile turce mizează pe livrări anuale de 15 miliarde metri cubi începând din 2025.

Ankara se aşteaptă ca furnizorii săi de gaze naturale să îi ofere preţuri mai competitive şi o mai mare flexibilitate dacă vor să îşi reînnoiască contractele pe termen lung în valoare de 16 miliarde metri cubi pe an. Aproape un sfert din contractele pe termen lung de aprovizionare cu gaze ale Turciei expiră anul viitor, inclusiv cele care privesc importurile de gaze prin conducte semnate cu grupul rus Gazprom şi grupul SOCAR din Azerbaidjan, precum şi un contract de aprovizionare cu gaze naturale lichefiate semnat cu Nigeria.

În ultimii ani, Turcia a cumpărat trei nave de foraj maritim şi a extins în mod semnificativ operaţiunile de explorare energetică în Marea Neagră şi în apele disputate din estul Mediteranei. Turcia importă în prezent aproape toată energia de care are nevoie şi orice descoperire de gaze naturale ar ajuta şi la reducerea unui deficit de cont curent cronic care pune presiune asupra lirei turceşti.

Cu toate acestea, analiştii avertizează că Turcia nu are experienţă în producţia de gaze din ape adânci şi cel mai probabil va fi nevoită să se alieze cu o mare companie petrolieră pentru a putea exploata zăcământul.

"Chiar dacă descoperirea va fi confirmată şi va fi dezvoltată, ar putea fi nevoie de patru până la şase ani pentru a ajunge în faza de producţie", a afirmat John Bowlus, editor şef la Energy Reporters.

În apele teritoriale ale României, în urmă cu opt ani, Petrom şi Exxon au anunţat că au descoperit zăcământul de mare adâncime Neptun, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră în ultimele decenii. Aceste gaze ar asigura auto-suficienţa României iar, dacă vor fi exportate, ar permite României să devină un hub regional în aprovizionarea cu gaze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel