TVA zero la alimente. Mircea Coșea: O măsură de DISPERARE, ce implică mari RISCURI

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Profesorul Coșea spune că introducerea TVA zero nu garantează că prețurilor nu vor crește în continuare
Profesorul Coșea spune că introducerea TVA zero nu garantează că prețurilor nu vor crește în continuare
EXCLUSIV
Guvernul discută posibilitatea introducerii de TVA zero la alimentele de bază, așa cum a procedat deja Polonia, dar și o supra-impozitare a profitului excepțional realizat de furnizorii de energie, idee evocată, printre alții, și de șeful Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Se va reuși, astfel, stoparea creșterii galopante a prețurilor și, implicit, a inflației? Comentând subiectul pentru DCBusiness, profesorul Mircea Coșea spune că aceste măsuri nu pot fi luate decât pe termen scurt și, în plus, nu garantează efectul scontat.

Măsurile acestea trebuiau luate încă din septembrie, octombrie, când alte țări au început să le introducă. Supra-impozitarea pentru profituri nejustificate, așa cum se numesc, a apărut, ca idee, în Spania, și a fost și introdusă o anumită perioadă de timp, cu orientarea fondurilor obținute din această supra-impozitare spre ajutorarea categoriile defavorizate în urma liberalizării pieței, a declarat Mircea Coșea. 

Greu de stabilit 

”Au întâmpinat însă dificultăți cu punerea în aplicare, pentru ca a fost foarte greu de precizat care este nivelul de la care profiturile nu sunt meritate. Au existat foarte multe motivațiuni, unele foarte documentate din partea furnizorilor, legate de prețurile la energie pe plan european și mondial. Adică ei au justificat că această creștere care a apărut prin lunile august, septembrie, octombrie 2021 a forțat și furnizorii și distribuitorii să ridice costurile, deci profiturile sunt foarte greu de identificat, deși ele există. Măsura a fost aplicată, totuși, dar pe un termen limitat, de trei luni și, probabil, nu se mai aplică. 

În România ea a fost propusă încă din luna octombrie a anului trecut de mai mulți, aducând ca argument experiența altor țări. Adică experiența Spaniei și, într-o oarecare măsură, a Italiei. Sigur că nimeni nu a acordat atenție acestor păreri. 

Chia și cu TVA zero, prețurile vor crește 

Despre TVA zero, aici este o problemă, pentru că ea poate fi aplicată pe termen foarte scurt, adică pe termen stabilit să fie de 45-90 de zile. Așa arată experiența internațională. Nu știu cum au stabilit polonezii, pe cât timp, dar după această perioadă încep să apară probleme din cauza unui element foarte obiectiv, care se cheamă indice de elasticitate și care este un indicator economic, care arată că, la anumite produse, oricât ai varia prețul, cererea este constantă. 

De exemplu, dacă o pâine costă un leu și mâine o faci zece lei, nu înseamnă că oamenii nu vor mai mânca pâine. Dacă se va ieftini, nu înseamnă că vor mânca pâine mai multă. Deci, la anumite produse de bază, consumul este stabilit pe baza unor tradiții, a unor elemente de natură obiectivă. Sigur că bugetul va suferi cu această reducere, nu există capacitatea unui stat să fie atât de ferm în control, încât prețurile să nu crească, chiar dacă este TVA zero. 

Pentru că distribuitorii găsesc tot felul de alte motive. Deci, aceste măsuri sunt niște măsuri, să zicem, de disperare, pe care poți să le iei, au o foarte mare pondere populistă, dar în practică nu sunt atât de eficiente pe cât se crede. Trebuie luate cu foarte multă atenție, pentru că, în condițiile în care ai deja un buget în stare de fragilitate, ajungi să ai probleme și mai mari. 

În condițiile noastre, asta ar fi soluția

În general, în astfel de condiții, cum suntem noi acum, soluțiile care se impun țin tot de plafonarea prețurilor, asta este măsura principală, dar o plafonare justificată și corectă, nu cum s-a făcut la noi. Adică o plafonare care să țină seama de o medie a costurilor pe o anumită perioadă, un indice de referință, cum se cheamă, și măsuri de natură structurală. 

Citește și Mircea Coșea: Ce facem iarna asta? ”Sistemul va cădea”. Ajungem în sărăcie

De exemplu, în cazul României, măsurile de natură structurală însemnă capacitatea Ministerului Agriculturii ca, în termen foarte scurt, să reușească să aducă pe piață produse agro-alimentare românești într-o cantitate mai mare, care să reducă importul și să stabilizeze, cumva și prețurile. Dar TVA zero este o măsură extrem de sensibilă și, în condițiile de acum, când nu există o coerență în decizii, chiar în interiorul guverării, pentru că nu au ajuns să aibă un punct de vedere comun, în condițiile în care Consiliul Concurenței nu prea funcționează, în condițiile în care ANRE-ul nu funcționează nici el, e greu să te aventurezi într-o măsură atât de sensibilă, pentru că nu te poți baza pe o unitate de vederi și de acțiune a instituțiile care, până la urmă, colaborează la o astfel de măsură. 

Guvernul va fi nevoit să ia do decizie, pentru că tensiunea crește și pentru că economia se duce la vale în fiecare zi. Trebuie să faci ceva, chiar cu riscuri. Eu mă aștept ca, și sub o presiune populistă destul de mare, să apară astfel de măsuri, adică să facă TVA zero pe o anumită perioadă. După care vom mai vedea, ne mai împrumutăm, mai discutăm, ne mai împrietenim.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Aur vs Bitcoin / FOTO: Freepik

Bitcoinul și aurul merg, din nou, ”umăr la umăr”

O situația similară s-a înregistrat și în luna mai, când...

Un bărbat își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Unsplash

Cât costă benzina și motorina la început de săptămână

Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Rubla rusească
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Este nevoie de redresare
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Mașină electrică / sursa: Freepik.com

pixel