Miniştrii economiei şi finanţelor din statele grupului G7 au aprobat joi un nou pachet de ajutor financiar pentru Ucraina, în valoare de 39 de miliarde de dolari pentru anul 2023, faţă de 19,8 miliarde de dolari anul trecut, pachet destinat susţinerii bugetului ucrainean în contextul războiului cu Rusia.
"Aceste angajamente importante şi eliberarea lor rapidă oferă securitate Ucrainei şi permit autorităţilor să asigure funcţionarea guvernului, continuarea prestării serviciilor de bază, efectuarea reparaţiilor cele mai urgente ale infrastructurilor avariate şi stabilizarea economiei", a declarat, potrivit agenţiei EFE, ministrul de finanţe japonez Shunichi Suzuki, la o conferinţă de presă desfăşurată în oraşul indian Bangalore, care găzduieşte o reuniune ministerială a statelor G20, în marja căreia au avut o întâlnire separată miniştrii statelor G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi SUA).
Cele 39 de miliarde de dolari "vor contribui la susţinerea Ucrainei în efortul său de a se apăra" în faţa Rusiei şi reprezintă un sprijin economic "suplimentar faţă de ajutorul nostru şi instruirea vitală a forţelor (armate) ucrainene, ajutorul umanitar şi cooperarea pentru dezvoltare", a mai spus ministrul japonez.
G7 a îndemnat de asemenea Fondul Monetar Internaţional (FMI) să finalizeze în luna martie un program de împrumut pentru Ucraina.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că nu a văzut niciun plan al Chinei pentru a pune capăt războiului rus în Ucraina, dar că "ar fi de dorit" o întrevedere între reprezentanţi ai Chinei şi ai Ucrainei, informează Reuters.
În ajunul marcării unui an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, Zelenski a spus că Kievul şi-a exprimat deja dorinţa pentru o astfel de întrevedere.
"Am dori să ne întâlnim cu (oficiali din) China", a declarat Zelenski în timpul unei conferinţe de presă la Kiev, alături de prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez, aflat în vizită oficială. "Acest lucru este în interesul Ucrainei astăzi", a adăugat preşedintele ucrainean.
Un diplomat chinez de rang înalt a spus că Beijingul îşi va expune poziţia privind soluţionarea conflictului din Ucraina pe cale politică într-un document ce va face referire la principii din Carta fondatoare a Naţiunilor Unite şi care va lua în calcul integritatea teritorială, suveranitatea şi îngrijorări privind securitatea.
Preşedintele chinez Xi Jinping este de asemenea aşteptat să susţină un "discurs de pace" pe 24 februarie, când se marchează un an de la declanşarea invaziei ruse.
Zelenski a mai spus că a auzit doar "lucruri generale" despre propunerea Chinei prin intermediul unor diplomaţi ucraineni, dar că este un lucru încurajator că Beijingul se gândeşte să medieze pacea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...