Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
În contextul în care Rusia a intensificat atacurile aeriene asupra infrastructurii energetice ucrainene și a altor obiective, guvernele UE sunt presate să furnizeze Kievului mai multe sisteme de apărare antiaeriană, precum Patriots, relatează Reuters.
Kievul și aliații săi europeni au primit un impuls important la sfârșitul săptămânii când Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un pachet de peste 60 de miliarde de dolari pentru a face față războiului din Ucraina.
Dar șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au îndemnat țările europene să își intensifice propriile eforturi pentru a oferi arme Ucrainei, în special de apărare aeriană.
După o videoconferință a miniștrilor apărării din cadrul NATO cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, care a avut loc vineri, Stoltenberg a declarat că se așteaptă la anunțuri în curând.
"NATO a cartografiat capacitățile existente în cadrul alianței și există sisteme care pot fi puse la dispoziția Ucrainei", a spus el.
Până în prezent, Germania este singurul membru al UE care a declarat că va trimite un sistem Patriot suplimentar ca răspuns la ultimele solicitări ale Ucrainei.
Miniștrilor li se vor alătura omologii lor din domeniul apărării pentru discuțiile de luni privind Ucraina, precum și miniștrii ucraineni de externe și de apărare, înainte de a aborda criza din Orientul Mijlociu declanșată de atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie anul trecut.
Miniștrii vor încerca să ajungă la un acord cu privire la sancționarea Iranului, în urma atacului cu rachete și drone lansat de Teheran asupra Israelului la sfârșitul săptămânii trecute.
UE are deja mai multe programe de sancțiuni împotriva Iranului - pentru proliferarea armelor de distrugere în masă, încălcarea drepturilor omului și furnizarea de drone către Rusia.
Liderii UE au convenit săptămâna trecută că vor impune sancțiuni suplimentare împotriva Iranului. Numeroase țări UE au solicitat extinderea regimului de sancțiuni privind dronele pentru a include rachetele și transferurile către forțele iraniene proxy din Orientul Mijlociu.
Potrivit diplomaților, țările UE dezbat, de asemenea, dacă să impună noi sancțiuni legate de producția de rachete.
De asemenea, unele țări fac presiuni pentru ca UE să găsească o modalitate de a desemna așa-numiții Gardieni Revoluției din Iran ca organizație teroristă.
Totuși, oficialii spun că nu au găsit încă un temei juridic pentru o astfel de măsură și nu sunt siguri că toți membrii UE ar fi în favoarea acesteia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...