Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Germania
Muncitorii și familiile germane vor primi bani în plus, vor beneficia de benzină mai ieftină și bilete reduse la transportul public pentru a face față creșterii costurilor cu încălzirea și electricitatea. Lucrătorii care plătesc impozit pe venit vor primi, pe lângă salariu, o alocație unică pentru energie de 300 de euro. În plus, familiile vor primi un bonus unic de 100 de euro pentru fiecare copil, care va fi dublat în cazul celor cu venituri mici.
Aceste măsuri se adaugă unui pachet de măsuri în valoare de aproximativ 13 miliarde de euro, inclusiv eliminarea unei suprataxe pe facturile de electricitate pentru sprijinirea energiei verzi, anunțată în februarie.
Bulgaria
Bulgaria a aprobat la începutul lunii mai un pachet de 2 miliarde de leva (1,1 miliarde de dolari) pentru a proteja întreprinderile și consumatorii cu venituri mici de creșterea prețurilor la energie și alimente cauzată de conflictul din Ucraina. Guvernul va oferi, de asemenea, o reducere de 0,25 leva pe litru la benzină, motorină, gaz petrolier lichefiat și metan începând cu luna iulie până la sfârșitul anului și va elimina accizele la gazele naturale, electricitate și metan.
Comisia Europeană
Țările Uniunii Europene sunt în mare măsură responsabile pentru politicile energetice naționale, iar normele UE le permit să ia măsuri de urgență pentru a proteja consumatorii de creșterea costurilor.
În octombrie, Comisia Europeană a publicat un "set de instrumente" de măsuri pe care statele membre ale UE le pot utiliza fără a încălca normele privind concurența, inclusiv subvenții pentru a ajuta cele mai sărace gospodării, finanțare pentru renovări în vederea economisirii energiei sau scutirea gospodăriilor vulnerabile de taxe mai mari pe energie.
În aprilie, a dat undă verde Spaniei și Portugaliei să limiteze prețurile la gazele naturale utilizate pentru stabilirea prețurilor la electricitate.
Danemarca
Parlamentarii danezi au convenit un "pachet de sănătate", ceea ce înseamnă că 2 miliarde de coroane daneze (288 de milioane de dolari) vor fi plătite pentru aproximativ 419.000 de gospodării dintre cele mai afectate.
Spania
Spania a tăiat mai multe taxe pentru a reduce facturile consumatorilor, plănuind inițial să mențină ratele reduse până la sfârșitul anului trecut, dar între timp a decis să le mențină până la sfârșitul lunii iunie 2022. Țara a anunțat 16 miliarde de euro sub formă de ajutoare directe și împrumuturi subvenționate pentru a ajuta întreprinderile și gospodăriile să facă față creșterii prețurilor la energie.
Spania și vecina sa Portugalia au introdus, de asemenea, plafoane temporare la prețurile de referință ale gazelor naturale și cărbunelui utilizate de centralele electrice, folosite pentru a stabili prețurile la electricitate, pentru a le menține la un nivel scăzut.
Franța
Franța s-a angajat să limiteze la 4% creșterea costurilor reglementate ale energiei electrice. Pentru a realiza acest lucru, guvernul a ordonat companiei EDF, deținută în proporție de 80% de stat, să vândă mai multă energie nucleară ieftină concurenților săi. Noile măsuri anunțate de la criza ucraineană - cum ar fi sprijinirea întreprinderilor pentru a face față creșterii facturilor la gaze și electricitate - ridică costul total al planului guvernamental la 25-26 miliarde de euro (27 miliarde de dolari), a declarat ministrul de finanțe Bruno Le Maire.
Marea Britanie
Marea Britanie a introdus un plafon de preț pentru contractele de energie cele mai utilizate de gospodării, dar prețurile au crescut cu 54% în aprilie și se așteaptă să crească cu încă 40% în octombrie, potrivit autorității de reglementare în domeniul energiei. Guvernul a anunțat joi un pachet de 15 miliarde de lire sterline pentru a ajuta gospodăriile aflate în dificultate, finanțat în parte printr-o taxă unică de 25% pe profiturile producătorilor de petrol și gaze.
Se așteaptă ca toate gospodăriile să beneficieze de o reducere de 400 de lire sterline a facturilor la energie, în timp ce familiile cu cele mai mici venituri vor primi, de asemenea, o plată suplimentară de 650 de lire sterline. Ministrul britanic de finanțe, Rishi Sunak, a declarat că ultimele anunțuri ridică la 37 de miliarde de lire sterline valoarea totală a sprijinului oferit de guvern pentru costul vieții.
Grecia
Din septembrie, Grecia a cheltuit aproximativ 2,5 miliarde de euro pe subvenții pentru facturile de electricitate și gaz, iar în martie a detaliat un ajutor suplimentar de 1,1 miliarde de euro, care include o reducere la combustibil pentru gospodăriile cu venituri mici.
Italia
Premierul italian Mario Draghi a prevăzut în buget aproape 30 de miliarde de euro din ianuarie pentru a contribui la compensarea prețurilor la electricitate, gaze și benzină. Aproximativ 11 miliarde de euro vor proveni dintr-o taxă unică pe profiturile crescute ale companiilor energetice care au beneficiat de creșterea prețurilor la energie.
Norvegia
Norvegia subvenționează facturile de electricitate ale gospodăriilor începând din decembrie și acoperă în prezent 80% din suma facturilor de electricitate ce depășește un anumit prag. În martie, guvernul minoritar a propus prelungirea acestui an cu un an, până în martie 2023.
Țările de Jos
Olanda a redus taxele pe energie pentru cele 8 milioane de gospodării.
Polonia
Varșovia a anunțat reduceri de taxe pe energie, benzină și alimente de bază, precum și subvenții în numerar pentru gospodării. De asemenea, a prelungit până în 2027 prețurile reglementate la gaze pentru gospodării și instituții precum școlile și spitalele.
Suedia
Suedia va compensa gospodăriile cele mai afectate de creșterea prețurilor la electricitate, guvernul alocând 6 miliarde de coroane suedeze (605 milioane de dolari) pentru aceste măsuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...