UE: Norme mai stricte pentru spălarea banilor prin intermediul criptomonedelor
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Criptomonede
Criptomonede
Uniunea Europeană a convenit joi asupra unor norme mai stricte de combatere a spălării banilor prin criptomonede și pentru comercianții de mașini de lux și iahturi.

Reprezentanții statelor UE și ai Parlamentului European au ajuns la un acord privind noile măsuri în cadrul unor negocieri care s-au încheiat joi.

"Este o zi bună pentru cetățenii și întreprinderile din UE, dar o zi proastă pentru oligarhi și teroriști", a declarat Eero Heinaluoma, unul dintre legislatorii care au luat parte la negocieri, conform Reuters.

UE dispune de mult timp de norme împotriva spălării banilor, dar acestea erau aplicate diferit în fiecare stat membru, ceea ce a facilitat dezvoltarea infracțiunilor transfrontaliere.

Danske Bank a aflat în 2018 că plăți suspecte în valoare totală de 200 de miliarde de euro din Rusia și din alte părți au trecut printr-o sucursală din Estonia a evidențiat necesitatea de a îmbunătăți cooperarea transfrontalieră.

 

Ce propune noul acord

 

Acordul de joi introduce un regulament unic al UE pentru combaterea spălării banilor în întregul blocul comunitar, completând o măsură care includea o nouă autoritate UE de combatere a spălării banilor (AMLA), inițiată luna trecută.

Cel mai recent acord conferă AMLA, a cărei locație nu a fost încă stabilită, competența de a interveni în cazul în care un stat membru este prea lent în combaterea spălării banilor.

De asemenea, acesta extinde domeniul de aplicare a normelor de combatere a spălării banilor pentru a include criptomonedele, comercianții de bunuri de lux, cluburile și agenții de fotbal, precum și vizele "de aur" acordate de unele state UE în schimbul investițiilor în proprietăți.

Scopul este de a verifica de unde provin fondurile pentru achiziții și dacă cumpărătorul face obiectul unor sancțiuni ale UE.

Furnizorii de servicii de criptomonede trebuie să efectueze verificări ale clienților care efectuează tranzacții în valoare de 1.000 de euro sau mai mult și să raporteze activitățile suspecte. Societățile transfrontaliere de active cripto trebuie să facă verificări suplimentare.

Comercianții de bunuri de lux, de metale prețioase, bijutierii și orfevreii vor trebui, de asemenea, să facă verificări ale clienților. Statele membre pot adăuga cluburile și agenții de fotbal profesionist începând din 2029.

De asemenea, va exista o limită maximă de 10.000 de euro la nivelul UE pentru plățile în numerar, ceea ce va face mai dificilă spălarea banilor de către infractori, se arată în comunicat.

Firmele care intră sub incidența noilor norme vor trebui să identifice și să verifice persoanele care efectuează tranzacții ocazionale în numerar între 3.000 și 10.000 de euro.

"Unul dintre obiectivele noastre cheie a fost să ne asigurăm că infractorii cu gulere albe nu vor mai putea să își spele banii prin achiziționarea de mașini scumpe, iahturi și avioane private", a declarat Paul Tang, un deputat care a participat la negocieri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook

Un nou maxim istoric la Bursa de la București

O zi cu rezultate foarte bune la BVB.

Energie electrică / FOTO: Freepik
Benzinărie

Benzina și motorina: Prețurile au scăzut semnificativ

O scădere semnificativă. Ceea ce este o veste bună...

Mașini

O nouă etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024

Începând de luni, 22 iulie 2024, ora 10:00,...

Sediul Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Conductă
Whatsapp

WhatsApp: Prietenii vă spionează fără să băgați de seamă

Dispozitivele electronice sunt practice, dar spun multe...

Ce ascund, de fapt, etichetele? / FOTO: Freepik
Energie electrică / Foto: Freepik
Steagu SUA / Foto: Freepik
Curs valutar / Ilustrație: DCBusiness
Vânzări auto / sursa foto: Freepik.com
Google / sursa foto: Freepik.com
Acțiuni
Constructii
Bărbat cu umbrelă roșie merge prin ploaie / Foto: MTI

Meteo. Capitala se pregătește de furtuni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o...

Prestator casnic / Foto: Freepik
Contor
vouchere sociale

Vouchere sociale. Buget suplimentat pentru tranșa din august

Guvernul României are pe masa de lucru o nouă hotărâre...

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Orez / sursa foto: Freepik.com
Bună dimineața!
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Sebastian Burduja
Alessio Menegazzo / Foto: Agerpres
TSMC / sursa foto: flickr.com
Aur

Prețul aurului, un nou record istoric! Ce spun experții

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric miercuri,...


pixel