Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Evenimentele dramatice din Turcia au schimbat, ușor, agenda primei emisiuni ”Totul despre bani” și, firește, au impus o abordare a subiectului, dar din punctul de vedere al României. Prin urmare, profesorul Coșea a fost întrebat dacă țara noastră putea face față unor situații de genul celor, dramatice, din Rusia și Siria, afectate de un val de cutremure dintre cele mai puternice?
Mircea Coșea: Părerea mea este că România nu este pregătită și este un lucru care mă preocupă de mult. Iar asta pentru că toate studiile internaționale, unul chiar foarte recent, de cum câteva zile, arată că Bureștiul este orașul european cu cel mai mare risc seismic. Asta înseamnă că ne putem aștepta la așa ceva. Specialiștii noștri încearcă să ne liniștească, spun că mai este până în 2040, dar nimeni nu știe exact. România are nevoie de câteva programe naționale care să fie duse pe termen lung și cu consens politic. Unul dintre ele este, după părerea mea, acesta al pregătirii României pentru un seism puternic. Ce înseamnă asta? O consolidare a clădirilor, lucru care a început, dar nu continuă peste tot. Este foarte lent, foarte lent. În al doile rând, constituirea unor rezerve de stat, pentru că un cutremur este ca un bombardament, are efect de război. O mare parte a populației va avea nevoie imediat de alimente, de apă. Un sistem alternativ de energie, bazat pe anumite instalații de producere a energiei atunci când trebuie, instalații care lucrează pe benzină, pe motorină, acele generatoare. Aici se pare că stăm mai bine, pentru că România trimite peste tot oameni specializați.
Cum se face în Japonia
Dar mai trebuie ceva. Știu că pregătirea oamenilor pentru catastrofe este un lucru care nu place nimănui. Dar o catastrofă de acest gen poate să se producă oricând și nimeni nu o poate stăvili cu niște directive sau cu niște declarații. Deci, populația trebuie să fie pregătită pentru ce este mai rău. Asta înseamnă o educație care să țină de salvarea individuală în caz de lucru foarte grav. Acum mulți ani am fost invitat în Japonia de Ministerul Economiei și al Finanțelor. Am petrecut o lună acolo. La hotelul în care am fost cazați, în fiecare zi ni se împrospăta un geamantănaș, care trebuia ținut lângă pat și care conținea o pereche de mănuși groase, ca să poți să muncești, o funie de 25 de metri, o sticlă de apă, două pachete de nutrienți, bandaje și dezinfectante. În fiecare zi, această valiză era controlată de oamenii de la hotel. Într-o lună am avut două alarme false de pregătire pentru incendiu. A trebuie să coborâm imedit. Bineînțeles că lucrurile acestea nu plac. Nu e bine să vorbești de rău.
Este deranjant să strici buna dispoziție
Pe de altă parte, e deranjant să strici ziua și să buna dispoziție. Dar sunt necesare. Pentru că oricum am discuta și orice am face, România se află într-o zonă seismică. De la începutul anului, în România s-au produs cinci cutremure. Nu de importanță mare, slavă Domnului, dar au fost cinci cutremure. Deci Pământul în România lucrează. Tot ce se întâmplă în Turcia, cu tot regretul și toată compasiunea pentru oamenii de acolo, sper să fie o lecție pentru cei care ne conduc, în sensul în care să ia în serios pregătirea unui program național, cu consens politic, pe termen mediu și lung, nu pe câteva luni, de pregătire a României pentru o catastrofă seismică.
Mai ales că nu vedem decât vârful aisbergului. Sunt expertize făcute acum 20-30 de ani, alte noi nu au mai fost făcute, nu știm în ce stare se află celelalte clădiri. Avem școli, chiar spitale care funcționează în imobile vechi.
Mircea Coșea: Da, situație este complicată. Adică discutăm despre toaletele de la școlile din mediul rural, dar nu discutăm despre despre faptul că o are parte dintre clădirile școlilor nu sunt consolidate de ani de zile, sunt vechi de aproape 100 de ani. Ați pomenit de spitale și așa mai departe. Dar există și instalații industriale care pot avea de suferit, care poluează îngrozitor. Infrastructura se mai distruge și ea. Toate acestea arată că nu putem trece cu vederea acest lucru. Este mai important decât orice altă problemă care ține, să zicem, de nenorocirile zilnice pe care le trăim, cum ar fi războiul din Ucraina. Este o nenorocire zilnică, mor oameni și acolo, dar acolo sunt oameni care pot lua măsuri, dacă ar fi necesar. Dar în cazul cutremurelor, nu. Aici suntem la mâna lui Dumnezeu sau a sorții, cum doriți să-i spuneți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...