Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Pierde China principalul motor al redresării sale economice din ultimii doi ani? Exporturile Chinei au scăzut cu 0,3% în octombrie, în termeni anuali, pe fondul încetinirii cererii globale. Este pentru prima dată din mai 2020 când vânzările peste hotare ale țării s-au redus, amenințând o economie deja în dificultate pe plan intern. "Întrucât creșterea puternică a exporturilor a fost principalul motor al creșterii PIB-ului Chinei din primăvara anului 2020, contracția exporturilor va afecta în mod inevitabil creșterea, ocuparea forței de muncă și investițiile", avertizează economiștii de la banca Nomura.
În opinia lor, octombrie "marchează un punct de cotitură". Ieșind cu greu din carantina orașului Wuhan, în primăvara anului 2020, China a profitat din plin de pandemia globală Covid 19. La acea vreme, "fabrica lumii" își repornea motoarele, în timp ce Occidentul se afla în impas, împotmolit în valuri repetate de contaminări și de închideri de întreprinderi. Timp de mai multe luni, China a inundat lumea cu echipamente medicale (măști, echipamente spitalicești etc.) și aparatură electronică (PC-uri, tablete etc.), înregistrând exporturi record.
Recesiune globală
”Made in China” a beneficiat apoi în mare măsură de planurile de sprijinire a consumatorilor puse în aplicare în Statele Unite și Europa pentru a stimula creșterea, zburând din record în record. În septembrie, exporturile au crescut cu 5,7% față de anul precedent.
Acum însă, economia Chinei începe să sufere de pe urma încetinirii globale. Luna trecută, acestea au scăzut cu 10,9% în SUA și cu 7,9% în Europa, ambele fiind amenințate de recesiune. "Încetinirea exporturilor ar putea deveni mai evidentă în trimestrele următoare", avertizează Nomura. O atenționare formulată și de experții Capital Economics: "Odată cu riscul unei recesiuni globale, exporturile vor slăbi și mai mult", avertizează Zichun Huang. Doar vânzările către Rusia au scăpat de situația sumbră a mediului ambiant, înregistrând o revenire de 34,3% luna trecută”.
Scăderea exporturilor este agravată de dificultățile interne legate de criza de pe piața imobiliară, de perturbările continue cauzate de politica de sănătate "zero Covid" și de cheltuielile de consum slabe. La trei ani de la descoperirea primelor cazuri de Covid-19 la Wuhan, China rămâne angrenată în criza sanitară, înregistrând în ultimele zile un număr de cazuri pozitive la cel mai ridicat nivel din luna mai (cu peste 5.000 de cazuri pozitive suplimentare luni), în pofida unei politici inflexibile de control sanitar (testare aproape zilnică a populației, multiplicarea carantinei etc.). Aceste măsuri, care generează multă incertitudine, reprezintă o frână pentru activitate și consum.
Perspective economice sumbre
În mod logic, importurile Chinei au scăzut și ele în octombrie (-0,7% de la an la an), după o ușoară creștere de 0,3% cu o lună înainte. Ultima scădere a importurilor a avut loc în martie, cu puțin timp înainte de închiderea Bursei din Shanghai. În pofida costurilor economice și sociale, China va rămâne "neclintită" în strategia "zero Covid", au insistat din nou sâmbătă oficialii din domeniul sănătății, după mai multe zile de speculații privind o relaxare a acesteia. Economiștii de la Nomura vor să creadă în continuare că cifrele economice slabe ar putea "determina Beijingul să își reconsidere strategia "zero Covidiu" și să își schimbe politica în domeniul imobiliar".
Citește și Angela Merkel, pusă la punct. Guvernul Germaniei nu mai este dispus să tolereze
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...