Un român a câștigat aproximativ 85 milioane de lei pe Bursa de la București
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Bursa de Valori București
Bursa de Valori București
Numărul contrinuabililor persoane fizice care au obţinut venituri din transferul titlurilor de valoare şi alte operaţiuni se ridică la ora actuală în România la 33.156.

Cel mai mare impozit plătit de o persoană fizică pentru tranzacţiile bursiere realizate în anul 2020, atât cele pe cont propriu la Bursa de la Bucureşti sau pe alte burse, cât şi cele prin intermediul fondurilor mutuale, a fost de 8,45 milioane de lei, anunță Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

Cu alte cuvinte, raportat la impozitul de 10% pentru câştigurile de pe piaţa de capital, un investitor persoană fizică a reuşit ca în anul 2020 să obţină un profit net, respectiv diferenţa dintre câştigurile şi pierderile din portofoliu, de aproape 85 milioane de lei (17,4 mil. euro).

Orice investitor care în 2020 a realizat venituri din tranzacţii bursiere mai mari de 26.760 de lei, adică echivalentul a 12 salarii minime la nivel naţional în anul pandemiei, a avut la dispoziţie până pe 25 mai 2021 pentru a completa, trimite şi plăti impozitul prin Declaraţia Unică.

Euforie pe bursele lumii. Unda de entuziasm ajunge și la BVB

Cei care nu au transmis Declaraţia Unică riscă amenzi de la 50 lei la 500 lei şi plata unor dobânzi şi penalităţi. Pe de altă parte ceilalţi investitori cu venituri sub plafonul de 26.760 nu au trebuit să plătească impozit.

Circa 33.160 de persoane fizice au plătit impozite de 202 mil. lei pe baza tranzacţiilor bursiere din anul 2020, ceea ce înseamnă că, aplicat impozitării de 10% pe profit, aceşti investitori au făcut 2 mld. lei profit în anul pandemiei.

Numărul de contribuabili persoane fizice care au obţinut venituri din transferul titlurilor de valoare şi alte operaţiuni - 33.156. Valoarea impozitului pe venitul aferent acestor declaraţii unice înregistrate de către contribuabilii care au obţinut venituri din transferul titlurilor de valoare şi alte operaţiuni - 201,94 mil. lei.

Circa 71.000 de investitori sunt în ringul bursier de la Bucureşti în timp ce 386.000 investitori sunt clienţi ai fondurilor mutuale din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel