Un uriaş zăcămând de uraniu din Australia nu poate fi exploatat. Care sunt motivele

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Australia interzice exploatarea unui zăcământ de uraniu situat într-un sit al aborigenilor.

 Australia a anunţat sâmbătă că interzice exploatarea unuia dintre cele mai mari zăcăminte de minereu de uraniu de înaltă calitate din lume, invocând "legătura durabilă" a sitului cu aborigenii, relatează AFP.

Zăcământul Jabiluka din nordul Australiei, este înconjurat de Parcul Naţional Kakadu, o zonă tropicală presărată cu defilee şi cascade, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO şi care a apărut în primul film "Crocodile Dundee".

Premierul Anthony Albanese a declarat că perimetrul parcului naţional urmează să fie extins până la Jabiluka, zonă care nu a fost niciodată exploatată, pentru a respecta dorinţele exprimate timp de mai multe decenii de către Mirrar, un popor aborigen.

"Ei doreau o garanţie că nu va exista niciodată o exploatare a uraniului pe teritoriul lor", a declarat Albanese în faţa activiştilor Partidului Muncii, la Sydney.

Această măsură presupune înseamnă că "nu va exista niciodată minerit la Jabiluka", a spus oficialul.

În 2017, arheologii au descoperit topoare şi unelte de piatră în apropierea sitului Jabiluka, cu o vechime de zeci de mii de ani.

Această descoperire reprezintă "dovada legăturii extraordinare şi durabile pe care populaţiile aborigene şi indigene din strâmtoarea Torres au avut-o cu pământul nostru", a spus Albanese.

"Poporul Mirrar îşi iubeşte şi îşi îngrijeşte pământul de peste 60.000 de ani. Această frumoasă parte a Australiei găzduieşte unele dintre cele mai vechi opere de artă rupestră din lume", a precizat Albanese.

Descoperit la începutul anilor 1970, zăcământul Jabiluka a fost timp de decenii subiectul unor dispute juridice între populaţiile indigene şi companiile miniere. Potrivit Asociaţiei Mondiale a Operatorilor Nucleari, acesta este unul dintre cele mai mari zăcăminte de uraniu de înaltă calitate neexploatate din lume.

Compania Energy Resources of Australia (ERA), controlată de gigantul minier Rio Tinto, deţinea licenţe miniere pentru Jabiluka.

Conservarea siturilor indigene a fost analizată în Australia după ce Rio Tinto a dinamitat peştera Juukan Gorge în 2020 pentru a exploata un zăcământ de fier, ceea ce a declanşat un val de proteste. Peştera cu o istorie de 46.000 de ani conţinea unele dintre cele mai vechi artefacte din ţară şi era considerată sacră de unul dintre popoarele indigene din Australia.

Opoziţia conservatoare din Australia s-a angajat să construiască centrale nucleare în întreaga ţară dacă va câştiga următoarele alegeri, în contradicţie cu o politică 26 de ani de opoziţie faţă de energia nucleară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms

pixel