Ungurii vor importa gaze naturale din Qatar
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Szijjártó Péter și Sultan bin Sad al-Murajki / Foto: MTI
Szijjártó Péter și Sultan bin Sad al-Murajki / Foto: MTI
Croaţia a început construirea terminalului care poate primi gaze naturale lichefiate (GNL), urmând ca lucrările să fie finalizate în 2021, iar din acel moment, va deveni fizic posibil ca Ungaria să cumpere gaze naturale lichefiate din Qatar, a anunţat Péter Szijjártó, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, scrie MTI.

Dinspre croaţi, transportul de gaze către Ungaria va fi posibil încă de la sfârşitul acestui an, a adăugat şeful diplomaţiei ungare.

Cooperarea cu Qatarul va transforma fundamental securitatea aprovizionării cu gaz a Europei Centrale, a spus ministrul. În prezent, majoritatea acestor ţări pot cumpăra gaz dintr-o singură sursă, dar qatarezii au devenit, acum, lideri mondiali în exportul de GNL, exportând peste 100 de miliarde de metri cub de gaz pe an, cantitate pe care în următorii ani intenţionează să o crească la 145 de miliarde de metri cub.

Bulgarii promit terminarea în 2020 a gazoductului TurkStream

"Qatarezii şi-au exprimat clar deschiderea de a începe negocierile cu Ungaria cu privire la livrări care să aibă loc prin Croaţia. Din 2021, în mixul de energie din Ungaria va putea să apară şi gazul qatarez, ceea ce va contribui la securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei şi la îmbunătăţirea preţurilor", a subliniat Péter Szijjártó.

Securitatea noastră creşte cu fiecare nouă sursă din care putem cumpăra gaz, totodată preţurile scad odată cu creşterea numărului de oferte, a explicat ministrul.

Capacitatea terminalului croat de GNL va fi de 2,7 miliarde de metri cub pe an, iar capacitatea anuală a conexiunii realizate la graniţa dintre Croaţia şi Ungaria, de 1,6 miliarde de metri cub, ceea ce reprezintă o cantitate semnificativă faţă de consumul de gaze anual din Ungaria, care este de 9,5 miliarde de metri cub, a specificat ministrul ungar de externe. Această capacitate de 1,6 miliarde de metri cub va putea fi adăugată mixului maghiar de energie începând cu ianuarie 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel