Uniunea Europeană demarează o anchetă în Polonia în cazul cărnii infestate

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Număr uriaș de români care muncesc în abatoare
Număr uriaș de români care muncesc în abatoare
Comisia Europeană a anunţat vineri că va trimite o echipă de inspectori în Polonia, în perioada 4-8 februarie, după ce o anchetă jurnalistică a arătat că animale bolnave erau sacrificate în abatoarele din această ţară, iar carnea lor era destinată consumului uman, transmit AFP şi Reuters. 

Polonia procesează anual aproximativ 560.000 de tone de carne de vită, iar 85% din această cantitate este exportată către ţări din UE, inclusiv în România. 

Joi, directorul Agenţiei Sanitare Veterinare din Polonia, Pawel Niemczuk, a anunţat că Poliţia a demarat o investigaţie, după ce companiile poloneze implicate în scandal au vândut unităţilor de procesare aproape zece tone de carne de vită suspectată că provine de la animale bolnave. 

"O echipă de auditori de la Comisia Europeană va sosi luni în Polonia pentru a evalua situaţia la faţa locului", a declarat vineri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, adăugând că în aproximativ 14 state din UE a ajuns carnea exportată. 

La solicitarea CE, Polonia a activat un sistem pentru a urmări traseul cărnii suspecte şi pentru a o retrage. 

Vineri, unele state europene, cum ar fi România, Franţa şi Portugalia, au început să distrugă carnea de vită provenită din Polonia, chiar dacă autorităţile de la Varşovia dau asigurări că aceasta nu reprezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor, iar abatoarele respective au fost închise imediat. 

Citește și: Polonia ne-a trimis carne stricată. Reacția autorităților române

Conform datelor actualizate publicate de Comisia Europeană, un total de 2,7 tone de carne de vită suspectată că provine de la animale bolnave a fost exportată către 13 ţări (Finlanda, Germania, Ungaria, Estonia, România, Suedia, Franţa, Spania, Letonia, Lituania, Portugalia, Slovacia şi Cehia). Polonia a închis imediat abatoarele. 

Autorităţile de la Varşovia au decis joi să instaleze camere de luat vederi în abatoare şi să angajeze mai mulţi inspectori veterinari pentru a preveni exportul de carne contaminată către alte ţări din UE. 

"Supravegherea video va fi disponibilă 24 de ore din 24, iar personalul specializat va evalua dacă animalele sunt sacrificate conform reglementărilor", a explicat Niemczuk. 

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Sanitare Veterinare din Polonia a anunţat că autorităţile vor cheltui în următorii trei ani aproximativ 120 milioane de zloţi (32,3 milioane de dolari) pentru a implementa aceste decizii. 

În România, inspectorii sanitari veterinari au identificat 1.434 de kilograme de produse provenite de la firma poloneză, iar întreaga cantitate a fost sechestrată şi urmează a fi dirijată către neutralizare, a informat miercuri Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). 

Produsele companiei poloneze (carne de vită congelată) care fac obiectul anchetei au fost livrate unei singure firme, din judeţul Ilfov. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com

pixel