Uniunea Europeană devine un mare șantier. Adio cazane pe gaz și petrol
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Macarale....
Macarale....
Legiuitorii europeni au ajuns la un acord asupra unui text care prevede renovarea energetică a aproximativ 30 de milioane de clădiri. O provocare dificilă pentru statele membre.

Un parc imobiliar european cu „zero emisii” până în 2050: acesta este obiectivul stabilit de legiuitorii europeni. Parlamentul și Consiliul European, precum și Comisia Europeană, au convenit asupra unui proiect de lege care vizează accelerarea eficientizării energetice a clădirilor.

Majoritatea dintre ele sunt încălzite cu combustibili fosili, astfel că acum sunt responsabile pentru peste o treime din emisiile de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană.

În general, acordul, mai flexibil decât se anticipa, prevede ca toate clădirile existente să fie neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050. Același obiectiv pentru clădirile noi, dar din 2030 și din 2028 pentru imobilele noi închiriate sau deținute de autoritățile publice.

„Vrem să ajutăm oamenii să-și facă casele mai eficiente din punct de vedere energetic, mai confortabile și mai sănătoase: îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor se va traduce prin reducerea facturilor de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei pentru Pactul verde.

"Este un pas mai departe spre obiectivul UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050, a salutat ministrul spaniol pentru Tranziţie ecologică, Teresa Ribera, a cărei ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE. În primul rând, Pactul verde european prevede reducerea emisiilor de carbon cu 55% până în 2030. (par rapport aux niveaux de 1990).

Transformarea parcului imobiliar

Aproximativ 30 de milioane de clădiri de pe continent sunt vizate e prevederile noilor reglementări, iar măsurile vor conduce, fără îndoială, la transformarea completă a parcului imobiliar pentru a-l aduce la un consum moderat și la utilizarea energiei decarbonizate.

„Sper că acest acord va stimula un val de renovări în întreaga UE, respectând în același timp diversitatea parcului imobiliar al UE”, a declarat Kadri Simson, comisarul european pentru energie.

De fapt, statele membre vor trebui să pună în aplicare un pachet de măsuri. Potrivit textului, clădirile rezidențiale să-și reducă consumul de energie cu cel puțin 16% până în 2030 și cel puțin 20-22% până în 2035. De asemenea, țările UE vor trebui să renoveze 16% din clădirile non-rezidențiale cu cel mai scăzut nivel de performanță până în 2030.

„Energia irosită înseamnă bani irosiţi pe facturi. Trebuie să îi ajutăm pe cetățeni să economisească bani și să îi protejeze de prețurile volatile ale energiei”, a declarat Ciarán Cuffe, eurodeputat irlandez.

Sfârșitul cazanelor pe gaz și petrol

De asemenea, Parlamentul European cere statelor membre să introducă treptat instalații solare în clădirile publice și nerezidențiale, în funcție de dimensiunea lor, și în toate imobilele rezidențiale noi până în 2030, „dacă acest lucru este adecvat din punct de vedere tehnic și economic”.

Textul prevede, de asemenea, eliminarea cazanelor pe combustibili fosili, adică pe gaz și petrol, până în 2040. Și interzicerea subvenționării acestora, începând cu 2025. Cu toate acestea, sunt posibile excepții de la regulă pentru clădirile agricole și istorice, locurile de cult sau casele de vacanță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Forajul din perimetrul Caragele, reluat de Romgaz

Neptun Deep este în grafic pentru începerea producţiei...

Nvidia, aprope de o evaluarea de 2 triliolane de dolari

Acțiunile producătorului de cipuri au crescut vineri cu...

Soluție olandeză pentru dezvoltarea cipurilor

Este vorba despre un program special ce presupune,...

Binance, amendată din cauza activităților ilicite

După ce de-a lungul timpului platforma de criptomonede...

Pensia de urmaș. Când încetează plata și când se reia

Legea pensiilor prevede condițiile în care pensiile de...

Acțiunile europene au închis vineri pe un trend ascendent

Acțiunile europene au închis vineri la un maxim record...

Explicațiile ANAF despre problemele sistemului e-Transport

ANAF a transmis un comunicat în care abordează...


pixel