”Eu am spus de mai mult timp: vom avea o iarnă complicată și monitorizăm complet și continuu fluxurile de gaze. E adevărat, România nu este atât de dependentă de gazul rusesc ca alte state europene. Avem în continuare discuții și înțelegeri cu alte state pentru livrare suplimentară de gaze naturale pentru această iarnă”, a arătat ministrul Energiei, la Digi24.
Virgil Popescu a asigurat însă că totul va fi bine. „Vom trece, avem cantitățile de gaze necesare. În momentul de față avem 2,306 miliarde de metri cubi, reprezentând 75,6 la sută din capacitatea de înmagazinare, adică vreau să vă zic că am depășit cifra de la 1 noiembrie anul trecut, deci avem mai mult decât aveam la 1 noiembrie anul trecut. Deci, o să depășim cu certitudine, în noiembrie anul ăsta o să fie peste 80 la sută, dar nu m-aș hazarda să spun cu cât, pentru că pe măsură ce se duce timpul și temperatura scade - și suntem în septembrie, încă mai înmagazinăm bine în septembrie - crește și consumul și atunci din producția internă și puțin din importul care vine se înmagazinează mai puțin. Deocamdată încă suntem, eu cred că la începutul lui 1 octombrie, o să fim peste 80 la sută”, a arătat Virgil Popescu.
Centrale individuale pe gaze naturale
Pe de altă parte, ministrul a declarat că românii care se încălzesc la centrale individuale pe gaze naturale vor plăti 31 de bani pe kwh, indiferent cât consumă.
„Iarna trecută, dacă nu mă înșel, era la început 1.000 de metri cubi, apoi pe toată perioada de iarnă a fost parcă 1.200 de metri cubi. Acum nu mai vorbim de un plafon, vorbim de prețul gazului, care este același ca iarna trecută, 31 de bani, pentru oricât consumi.
Deci, indiferent dacă e o casă mare sau o casă mai mică, tocmai pentru a nu mai avea probleme – mai sunt pensionari care stau în case mari, stau singuri și mai sunt case care nu sunt încă foarte bine eficientizate energetic din punct de vedere al anvelopării.
Sunt multe lucruri de care ne-am lovit în iarna trecută. Deci, spre deosebire de electricitate, la gaz este un preț fix de 31 de bani care nu mai are un plafon de consum”, a subliniat Popescu la același post de televiziune.
Ordonanța pe energie ar putea fi modificată
Mult aşteptata Ordonanţă de reglementare a preţurilor din energie este plină de capcane, atrag atenţia specialiştii. Spre exemplu, unul dintre efecte ar putea fi explozia preţurilor la utilităţi. Surse politice spun că e posibil ordonanța să sufere modificări odată ajunsă în Parlament.
Chiar dacă ordonanța păstrează prețul mic pentru consumatorii casnici, îl lasă la liber la piața liberă de energie, pentru serviciile publice, pentru iluminat stradal, pentru serviciul de apă și canalizare, pentru telefonia mobilă. La acest serviciu, specialiștii au și atras atenția că vor crește foarte mult costurile abonamentelor, atât fixe, cât și mobile, în cazul în care Guvernul nu va găsi o soluție pentru aceste servicii.
Este vorba de cele comunale, însemnând curățenia stradală, firmele de salubritate, toate vor avea costuri mult mai mari, pentru că de acum înainte vor trebui să cumpere energie electrică la prețul pieței, ceea ce nu se întâmpla înainte, pe vechea ordonanță de urgență.
Acolo era un preț mult mai mic, acum însă un preț redus, de 0,68 de lei pe kWh, au doar consumatorii casnici care consumă până la 100 de kWh, 80 de bani pentru cei care consumă între 100-300 kWh, inclusiv serviciile sociale (spitale, școli, asistența socială sau instituțiile publice - toate acestea vor avea un preț redus).
Însă serviciile comunale, apă, canalizare, iluminat stradal vor avea prețul energiei mult mai mare, ceea ce va însemna o explozie a prețurilor: prețuri la energie și de 10 ori mai mare, care se vor regăsi în facturile pe care le trimit către primării, iar primăriile vor trebui să le ia din taxele locale, precizează Antena3.
Citește și Dumitru Chisăliță: Drum lin spre colaps, energie!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...