Grupul se numește Rapid Deployment Vaccine Collaborative, sau RaDVaC, iar vaccinul lor este atât de ușor de realizat încât șef științific, Preston Estep, a spus că îl putem ”găti”în bucătărie, scrie Bloomberg.
Dezavantaje: vaccinul nu este dovedit a funcționa și nu este reglementat de vreo. De asemenea, nu a trecut prin studii clinice imense, lungi și costisitoare, precum cele întreprinse de Moderna Inc., Pfizer Inc., AstraZeneca Plc și Johnson & Johnson. Principalul teren de testare a vaccinului sunt chiaroamenii de știință de la RaDVaC și alți colegi de la George Church, Harvard Medical School, care cred că proiectul merită a fi luat în seamă.
Printre avanatjele acestui potențial vaccin se numără și faptul că producția este low-cost și low-tech. Ficare vaccin costă extrem de puțin iat timpul necesar preparării este sub o oră și poate fi făcut în casă.
„Este de fapt mai ușor decât o mulțime de rețete din cărțile de bucate”, a spus Estep, care a scris o carte despre alimentele care promovează longevitatea creierului.
Materialele necesare pentru avest vaccin sunt: soluție salină, mici fragmente de proteine care sunt similare cu cele ale coronavirusului și substanțe chimice de reticulare, inclusiv unul numit chitosan, fabricat din crustacee și carapace de insecte, toate putând fi cumpărate online fără licențe speciale sau aprobări. Și rețeta este open-source, ceea ce înseamnă că oricine o poate folosi.
„Vrem ca și alte persoane să aibă designul”, a spus Estep. „Așadar, împărtășim rețeta și începem să facem vaccinul, apoi începem să îl testăm pe noi înșine”.
Citește și: VIRUSUL dispare în doar TREI minute. Americanii au găsit soluția
Procesul
Atât în țările bogate, cât și în cele sărace, nu există încă suficiente vaccinuri Covid. Jutta Paulus, membru al Partidului Verde al Parlamentului European din Germania, a declarat că a vorbit cu autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene, cu ministerul său pentru sănătate și cu Organizația Mondială a Sănătății despre susținerea și testarea vaccinului RaDVac dar succes, farmacistul acum apelând la organizații și fundații neguvernamentale.
„Aș fi luat acest vaccin experimental”, a spus Paulus, care însă nu s-a vaccinat. „Convingerea mea personală în privința riscului este că acesta este scăzut și nu m-aș aștepta la prea multe reacții adverse, dar trebuie investigat”.
Iată cum ar trebui să funcționeze vaccinul: vaccinul este în esență un amalgam de bucăți de proteine de coronavirus pe care sistemul imunitar uman le recunoaște. RaDVaC ia acele bucăți, numite peptide, și folosește chitosanul pentru a le strânge în nanoparticule cu dimensiuni similare virusurilor.
Nanoparticulele au o sarcină pozitivă și, atunci când sunt inspirate pe nas, sunt atrași de mucoasa nazală încărcată negativ. Oamenii de știință speră că particulele vor fi recunoscute de sistemul imunitar al organismului, care apoi ar pregăti anticorpii de protecție și celulele T pentru a răspunde în cazul unei infecții reale. Protejarea țesutului nazal este esențială, deoarece pe acolo se crede că virusul pătrunde frecvent în organism. S-a demonstrat că ideea funcționează în experimente pe animale, a spus Estep.
Deoarece vaccinul este atât de simplu de realizat, este, de asemenea, relativ ușor de modificat. RaDVaC este deja la a 10-a versiune, care include copii ale unor porțiuni de virus care nu sunt incluse în vaccinurile comerciale. Alte componente sunt concepute pentru a proteja împotriva noilor variante care au apărut în Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud. Marii producători de vaccinuri abia încep să testeze versiuni orientate împotriva acestor tulpini.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...