Vaccinare. Expert OMS spune care este SOLUȚIA CORECTĂ și explică
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Când este mai bine
Când este mai bine
Protecția imunitară durează doar câteva luni după vaccinarea împotriva coronavirusului, așa că oamenii trebuie neapărat să facă și a treia doză de vaccin, recomandă profesorul Santiago Mas-Coma, expert al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și președinte al Federației Internaționale de Medicină Tropicală. Potrivit afirmațiilor sale, oamenii se înșală crezând că vaccinarea cu două doze asigură o protecție deplină împotriva infectării.

Expertul OMS a arătat că persoanele în vârstă au fost printre primii vaccinați, iar imunitatea dobândită durează mai puțin timp, astfel că ar trebui revaccinate cu prioritate. "Cea mai bună opțiune este revaccinarea cu produse modificate, astfel încât să fie eficiente pentru combaterea noilor noile tulpini, inclusiv delta. Vaccinurile cu ARNm sunt cele mai ușor de utilizat în acest scop, datorită particularităților proceselor de sinteză", a explicat Mas-Coma.

Diferit la tineri și vârstnici

Referindu-se la momentul potrivit pentru revaccinare, epidemiologul a precizat că oamenii de știință nu au reușit încă să stabilească dacă aceasta ar trebui să se facă anual, ca în cazul gripei, sau mai des - o dată la câteva luni.

"De asemenea, ar putea depinde de grupele de vârstă: de exemplu, un interval mai lung între vaccinări pentru tineri și unul mai scurt pentru persoanele în vârstă cu un sistem imunitar mai puțin eficient din cauza vârstei sau a altor probleme de sănătate", a adăugat el.

Între patru și șase luni, în medie

Mas-Coma a explicat că anticorpii produși după vaccinare durează doar o perioadă de timp: în cazul vaccinurilor cu ARNm, cum ar fi Pfizer și Moderna, până la șase luni, în medie, iar în cazul adenovirusului AstraZeneca, aproximativ patru luni. 

Organismul uman produce, de asemenea, celule de memorie capabile să recunoască coronavirusul. Cu toate acestea, din cauza contagiozității ridicate a tulpinii delta și a capacității sale de a infecta rapid organismul, celulele de memorie nu au, pur și simplu, timp suficient să răspundă și să producă din nou anticorpi neutralizanți înainte de a avea o protecție imunitară suficientă.

Citește și Începe vaccinarea copiilor mici. Gheorghiță: vom devansa termenul

Vestea bună

Epidemiologul a declarat că vestea bună este că în ultimele luni nu au fost descoperite tulpini de coronavirus care să fie superioare variantei delta în ceea ce privește infectivitatea. "Așa că, în acest moment, nu văd riscurile unui alt val al pandemiei, dar, desigur, numărul cazurilor va continua să crească dacă oamenii nu vor înțelege că această pandemie este departe de a se fi încheiat și că trebuie luate măsuri individuale pentru a evita infectarea", a subliniat Mas-Coma.

Anterior, directorul general al OMS a declarat că doar vaccinurile împotriva coronavirusului nu vor pune capăt pandemiei COVID-19. El a subliniat că, pe lângă vaccinare, pentru combaterea COVID-19 va fi nevoie de o intensificare a testelor, monitorizarea apariției de noi tulpini periculoase ale virusului, introducerea de noi tratamente și respectarea continuă a măsurilor de siguranță, inclusiv purtarea măștilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...


pixel