Expertul OMS a arătat că persoanele în vârstă au fost printre primii vaccinați, iar imunitatea dobândită durează mai puțin timp, astfel că ar trebui revaccinate cu prioritate. "Cea mai bună opțiune este revaccinarea cu produse modificate, astfel încât să fie eficiente pentru combaterea noilor noile tulpini, inclusiv delta. Vaccinurile cu ARNm sunt cele mai ușor de utilizat în acest scop, datorită particularităților proceselor de sinteză", a explicat Mas-Coma.
Diferit la tineri și vârstnici
Referindu-se la momentul potrivit pentru revaccinare, epidemiologul a precizat că oamenii de știință nu au reușit încă să stabilească dacă aceasta ar trebui să se facă anual, ca în cazul gripei, sau mai des - o dată la câteva luni.
"De asemenea, ar putea depinde de grupele de vârstă: de exemplu, un interval mai lung între vaccinări pentru tineri și unul mai scurt pentru persoanele în vârstă cu un sistem imunitar mai puțin eficient din cauza vârstei sau a altor probleme de sănătate", a adăugat el.
Între patru și șase luni, în medie
Mas-Coma a explicat că anticorpii produși după vaccinare durează doar o perioadă de timp: în cazul vaccinurilor cu ARNm, cum ar fi Pfizer și Moderna, până la șase luni, în medie, iar în cazul adenovirusului AstraZeneca, aproximativ patru luni.
Organismul uman produce, de asemenea, celule de memorie capabile să recunoască coronavirusul. Cu toate acestea, din cauza contagiozității ridicate a tulpinii delta și a capacității sale de a infecta rapid organismul, celulele de memorie nu au, pur și simplu, timp suficient să răspundă și să producă din nou anticorpi neutralizanți înainte de a avea o protecție imunitară suficientă.
Citește și Începe vaccinarea copiilor mici. Gheorghiță: vom devansa termenul
Vestea bună
Epidemiologul a declarat că vestea bună este că în ultimele luni nu au fost descoperite tulpini de coronavirus care să fie superioare variantei delta în ceea ce privește infectivitatea. "Așa că, în acest moment, nu văd riscurile unui alt val al pandemiei, dar, desigur, numărul cazurilor va continua să crească dacă oamenii nu vor înțelege că această pandemie este departe de a se fi încheiat și că trebuie luate măsuri individuale pentru a evita infectarea", a subliniat Mas-Coma.
Anterior, directorul general al OMS a declarat că doar vaccinurile împotriva coronavirusului nu vor pune capăt pandemiei COVID-19. El a subliniat că, pe lângă vaccinare, pentru combaterea COVID-19 va fi nevoie de o intensificare a testelor, monitorizarea apariției de noi tulpini periculoase ale virusului, introducerea de noi tratamente și respectarea continuă a măsurilor de siguranță, inclusiv purtarea măștilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...