Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
La cinci ani după introducerea unui embargou care viza printre altele brânza gouda din Olanda şi parmezanul italian, companiile ruseşti au început să aducă de peste graniţă mii de vaci de lapte rasa Holstein care ajung în ferme moderne construite de firme din Germania şi Suedia. În prezent, Rusia este cel mai mare importator de vaci de lapte din Uniunea Europeană iar cea mai mare companie producătoare de lactate din Rusia este deţinută de o firmă germană.
Subvenții, credite, dobânzi
Toate aceste măsuri fac parte din planul Guvernului de la Moscova de a transforma Rusia dintr-un mare importator de lapte într-o ţară care să îşi asigure singură necesarul de consum în decurs de opt ani. Dacă acest obiectiv va fi atins rămâne de văzut dar Rusia are experienţă în injectarea de fonduri în industria agricolă prin subvenţii de stat, credite cu dobânzi reduse şi reduceri de taxe. În prezent, Rusia îşi asigură singură necesarul de carne de pasăre şi porc, după ce guvernul a finanţat noi investiţii, şi în paralel domină industria mondială a grâului.
Citește și Subvenție atipică. Gunoiul pentru care se încasează bani de la stat
Potrivit cifrelor oficiale, de la începutul acestui an şi până în prezent Rusia a cumpărat aproximativ 45.000 de vaci în valoare de 100 milioane euro din UE. Sindicatul naţional al producătorilor de lactate estimează că, începând din 2014, când Rusia a interzis importurile de produse alimentare europene, industria lactatelor a atras investiţii de peste 200 miliarde ruble (3,1 miliarde dolari). De exemplu, Ekosem-Agrar AG a deschis opt noi facilităţi în acest an şi efectivele sale de vaci de lapte au crescut de şapte ori, comparativ cu anul 2012, până la 80.500 de animale.
Mai e mult până departe
În plus, Guvernul de la Moscova se oferă să refinanţeze 25% din investiţiile în mari ferme industriale. Nu întâmplător, miliardarul Vladimir Lisin, al patrulea cel mai bogat om din Rusia, cu activităţi în domeniul oţelului şi transporturilor, a anunţat că intenţionează să intre în industria lactatelor. Planurile lui Vladimir Lisin vizează investiţii de până la 18 miliarde ruble pentru construcţia de ferme şi o facilitate de procesare.
Totuși, mai este mult până când Putin va putea să anunţe că Rusia nu mai are nevoie de laptele din străinătate. Mulţi fermieri ruşi nu au trecut la infrastructura modernă iar vechile ferme sovietice încă funcționează. În timp ce Europa şi SUA au îmbunătăţit procesul de selecţie genetică a vacilor pentru a maximiza producţia de lapte, Rusia nu a ţinut pasul cu ele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Gradul de acoperire prin...
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore...
Sesiune de înscriere a dealerilor în Programul Rabla...
Fiscul atrage atenția celor care obțin venituri din...
Până la 68% dintre breșele de...
Gazprom a oprit livrările de gaz către Austria, o...
Prima doamnă a Braziliei, Janja...
Renumitul investitor Warrenn...
ByteDance Ltd., compania-mamă a TikTok, și-a stabilit o...
Președintele ales Donald Trump a anunțat că omul de...
Selecție a celor mai interesante știri ale zilei.
Ungaria intenţionează să reducă...
Gazprom a tăiat gazele către...
WhatsApp, cea mai populară aplicație de mesagerie din...
Ministerul Energiei salută...
Prețurile energiei electrice în Europa continuă să...
Viitorul secretar al Sănătății din administrația Trump...
Grupaj de ştiri.
Rompetrol Rafinare raportează rezultate consolidate în...
Preţurile de referinţă la gaze...
Emisiile de gaze cu efect de...