Valize doldora cu bani, confiscate la granița Marii Britanii. Fraudă uriașă cu banii contribuabililor
Autor: Matei Ion
Data publicării:
România ia un împrumut de 4 miliarde de euro
România ia un împrumut de 4 miliarde de euro
Vameșii britanici au făcut o serie de descoperiri șocante pe tot parcursul pandemiei.

Aceștia au depistat valize pline cu bani proveniți din împrumuturi pentru firmele afectate de pandemie, bani care proveneau de la  contribuabili. Vameșii au fost confiscate la granița britanică aceste valize, când oamenii încercau să le scoată ilegal din țară.

Polițiștii de frontieră au oprit mai multe persoane pe aeroporturile din Marea Britanie „care transportau sume mari de bani suspectate că provin din împrumuturi pentru firmele afectate de pandemie”, a declarat o sursă din cadrul Ministerului de Interne pentru ”The Times”.

Banii au fost folosiți, de asemenea, pentru a finanța jocuri de noroc, îmbunătățiri în locuințe, achiziționarea de mașini de lux cât și ceasuri scumpe, potrivit ziarului.

Zeci de directori de companii au fost destituiți după ce au abuzat de sistemul de împrumuturi pe care guvernul de la Londra l-a creat pentru sprijinul companiilor pe perioada crizei provocate de pandemia de COVID-19. 

Se estimează că 17 miliarde de lire sterline din cele 47 de miliarde de lire sterline de împrumuturi de tip „bounce-back" nu vor mai fi niciodată rambursate în timp ce 4,9 miliarde de lire sterline ar fi fost pierdute din cauza fraudei.

Un expert în fraude a declarat că se teme că descoperirile sunt doar "vârful icebergului", majoritatea celor responsabili fiind puțin probabil să fie sancționați din cauza "volumului mare" de abuzuri.

Lefuri mai mari pentru guvernanți. Ciucă și angajații mai multor instituții vor avea salarii majorate

David Clarke, fostul șef al departamentului antifraudă din cadrul poliției din Londra și fost președinte al Grupului consultativ privind fraudele, a declarat că dezvăluirile au fost "surprinzătoare", adăugând că acestea "au dovedit că, de fapt, nu existau măsuri de protecție a banilor".

Ce au descoperit ancheta

- Un jucător a folosit un împrumut de 50.000 de lire sterline pentru a finanța jocuri de poker după ce a pretins că firma sa a încasat 200.000 de lire sterline, deși avea doar 2,72 lire sterline în cont.

- Un om de afaceri a încălcat regulile sistemului, obținând mai mult de zece împrumuturi de sprijin pe perioada pandemiei pentru companii.

- Un proprietar de magazin de sandvișuri a primit un împrumut de 35.000 de lire sterline pentru afacerea sa, înainte de a-l folosi pentru a finanța renovarea grădinii sale, pierderi la jocurile de noroc și o nouă afacere care a dat faliment în șase luni.

- Un proprietar de pub și-a plătit singur 30.000 de lire sterline după ce a pretins unul dintre împrumuturile pentru afaceri drept "taxe de consultanță".

- Proprietarul unei companii de băuturi răcoritoare a umflat cifra de afaceri a firmei sale de 100 de ori în cererea sa pentru a obține un împrumut de maximum 50.000 de lire sterline.

- Un proprietar de restaurant a reușit să obțină un împrumut după ce fusese deja evacuat din localul său pentru că nu plătise chiria.

Surse din cadrul Ministerului de Interne au declarat că pasageri au fost opriți pe aeroporturile din Marea Britanie în timp ce încercau să introducă în țară sume mari de bani pe care le luaseră din împrumuturi de tip "bounce-back". Banii au fost confiscați în conformitate cu Legea privind produsele infracțiunii, iar anchetele sunt în curs de desfășurare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel