Valul de concedieri a ajuns la H&M. Sute de posturi vor fi desființate
Autor: Simona Haiduc | 30 noi 2022, 15:46
O decizie care face pare dintr-un plan de revizuire a organizatiei
O decizie care face pare dintr-un plan de revizuire a organizatiei
Au fost anunțate concedieri la Twitter, la Facebook și Amazon. Și nu este decât începutul. 

Gigantul suedez de îmbrăcăminte a anunțat miercuri că va desființa 1.500 de locuri de muncă, ca parte a planului de reducere a costurilor anunțat încă din luna septembrie.

"Programul de costuri și profitabilitate pe care l-am demarat înseamnă că revizuim structura organizației. Înțelegem, suntem conștienți de faptul că angajații, colegii noștri vor fi afectați de acest lucru", a declarat directorul general al grupului, Helena Helmersson, citată în comunicat.

La sfârșitul lunii septembrie, numărul doi mondial din acest sector a anunțat un nou plan care vizează economii anuale de 2 miliarde de coroane (aproximativ 183 de milioane de euro). În al treilea trimestru, rezultatele H&M au fost afectate în mare măsură de retragerea sa din Rusia.

După ce a întrerupt toate vânzările în această țară în martie, în urma invaziei Moscovei în Ucraina, grupul a anunțat în iulie că se retrage din Rusia. În septembrie, H&M a declarat că are puțin peste 30 de magazine.

Citește și Google ar putea concedia 10.000 de angajați "neperformanți"

Google, subsidiara Alphabet, vrea să identifice 10.000 de angajați "neperformanți", adică 6% din forța sa de muncă la nivel global, cu scopul de a-i concedia, potrivit The Information.

Citând surse apropiate situației, publicația a precizat că grupul folosește noul său sistem de evaluare a performanțelor introdus în luna mai pentru a clasifica acești angajați.

Un purtător de cuvânt al Google a refuzat să comenteze posibilele reduceri de personal. Acesta a declarat că societatea a implementat un nou sistem, numit Googler Reviews and Development (GRAD), pentru a "stabili obiective clare și pentru a oferi angajaților un feedback regulat" cu privire la performanțele lor.

Confruntat cu o scădere a veniturilor din publicitate și cu o înrăutățire a condițiilor economice, gigantul internetului a dat de înțeles că intenționează o reducere a costurilor și o îmbunătățire a productivității. În iulie, Sundar Pichai, CEO-ul Alphabet, a prezentat un plan numit Simplicity Sprint, care ar trebui să asigure companiei ”20% mai multă eficientă".

Citește și Giganții americani din IT: Concedieri pe bandă rulantă, nu se mai fac angajări

Prinse în recesiunea economică care îi afectează pe giganții din domeniul tehnologiei, două companii din Silicon Valley, Stripe și Lyft, au anunțat concedieri importante, în timp ce Amazon îngheață angajările la sediile sale, iar Meta îi urmează exemplu. La Twitter, noul proprietar a anunțat deja că analizează posibilitatea de a da afară jumătate din forța de muncă pentru a reduce costurile.

Stripe, o companie de servicii de plată cu sediul în San Francisco și Dublin, a concediat deja 14% dintre salariații săi, spunându-le angajaților că a "este prea mult personal pentru vremurile pe care le trăim în prezent", potrivit unui comunicat. "Ne confruntăm cu o inflație persistentă, șocuri energetice, rate ale dobânzii mai mari, bugete de capital reduse și mai puține fonduri pentru start-up-uri", a explicat directorul executiv Patrick Collison.

Stripe a fost "mult prea optimist în ceea ce privește creșterea pe termen scurt a economiei digitale în 2022 și 2023", a adăugat el. Grupul intenționează să revină la nivelul de angajare din februarie, de 7.000 de angajați. Într-o declarație separată, Lyft, compania de transport de persoane, a anunțat concedierea a 683 de angajați, adică aproximativ 13% din forța sa de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Până la ce nivel va coborî inflaţia în 2023. Prognoza BCR

BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru...

Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol

Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Florin Jianu: 2023 trebuie să fie anul relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...

Crossuri externe