Vechime în muncă. Situații în care Carnetul de muncă nu te ajută
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Precizări oficiale de la CNPC
Precizări oficiale de la CNPC
Sunt situații în care Carnetul de muncă nu ajută la calcularea cuantumului corect al pensiei: fie nu sunt consemnate toate datele necesare, fie au fost trecute incorect. În astfel de cazuri, adeverințele eliberate de către angajatori sau deţinătorii legali de arhive devin absolut necesare.

Concret este vorba despre perioadele de vechime în muncă realizate în grupele I sau a II-a până la data de 1 aprilie 2001 și care, conform Legii nr. 263/2010 reprezintă stagiu de cotizare în condiţii deosebite, fiind luate în calcul pentru reducerea vârstei de pensionare.

Conform unei precizări a Casei Naționale de Pensii Publice (CNPC), angajatorii sau orice alţi deţinători legali de arhive sunt obligaţi să pună la dispoziţia CNPC şi/sau a caselor teritoriale de pensii, după caz, la solicitarea acestora, documentele întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001 pe baza cărora s-au eliberat adeverinţele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I şi/sau a II-a de muncă, în vederea verificării respectării legislaţiei în domeniu.

Adeverinţele prin care se atestă faptul că în anumite perioade persoanele şi-au desfăşurat activitatea în locuri de muncă încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncă se întocmesc potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 14, la normele de aplicare a Legii nr. 263/2010 aprobate prin HG 257/2011, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate în evidenţele angajatorilor sau ale deţinătorilor legali de arhive.

Citește și Vechime în muncă. Atenție! Perioade ignorate la stabilirea pensiei

Prin documente verificabile se înţelege:

- actul administrativ de nominalizare a persoanelor încadrate în grupe superioare de muncă sau, în lipsa acestuia, actul administrativ privind încadrarea locurilor de muncă/activităţilor/categoriilor profesionale în grupe superioare de muncă;

· contractul individual de muncă;

· contractul colectiv de muncă;

· decizii interne;

· act administrativ de modificare a locului de muncă sau a sarcinilor de serviciu;

· extras din statele de plată din care să rezulte secţia/atelierul/locul de muncă, precum şi orice alte documente justificative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel