Vechimea în muncă, noi modificări importante

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Aplicarea ştampilei ca modalitate de autentificare a documentelor şi înscrisurilor este voluntară şi nu reprezintă un motiv pentru respingerea documentelor.
Aplicarea ştampilei ca modalitate de autentificare a documentelor şi înscrisurilor este voluntară şi nu reprezintă un motiv pentru respingerea documentelor.
Codul Muncii ar urma să sufere câteva modificări profunde, în contextul pandemiei de Covid-19.

Astfel, Senatul a adoptat tacit modificări printre care se numără „Banca orelor de muncă”, “Săptămâna comprimată” sau “Munca la dispoziţia angajatorului”.

Banca orelor de muncă

Conform noilor modificări, este posibilă stabilirea unui program de lucru flexibil, la baza acestuia aflându-se banca orelor de muncă efectuate de un angajat. 

Angajatorul şi salariatul stabilesc, prin contractul de muncă, durata timpului de muncă, exprimată ca numărul total de ore ce urmează a fi prestat de salariat într-o lună. În funcţie de durata totală a timpului de muncă al salariatului, se va stabili dacă acesta lucrează cu normă întreagă sau cu timp parţial. Angajatorul va contoriza zilnic orele petrecute la muncă, în ceea ce se numeşte banca orelor de muncă, media orelor de lucru neputând depăşi 40 de ore pe săptămână. Activitatea salariatului se va putea desfăşura fie la sediul firmei, fie de la domiciliu, fie dintr-un loc distinct, folosind mijloacele tehnologice de comunicare la distanţă.

Munca în regim de gardă

Conform propunerii de modificare, acest tip de program va fi stabilit tot prin contractul de muncă, de comun acord. Acest tip de program se desfășoară și acesta fie la locul de muncă, la domiciliul angajatului etc. Agest regim poete fi utilizat tât la angajații cu normă întreagă cât și la cei cu normă parțială.

Pensii. Vechime în muncă. Perioadele luate în calcul

Munca în regim de permanenţă

Acest tip de muncă presupune că salariatul nu va părăsi perimetrul locului de muncă timp de două sau trei săptămâni, timp în care angajatorul trebuie să îi asigure cazarea şi mâncarea. Pentru asta, însă, angajatorul va trebui să facă o cerere scrisă către inspectoratul teritorial de muncă pentru autorizare. Salariaţii vor beneficia de un spor de izolare, stabilit prin contractul colectiv de muncă sau prin contractul individual de muncă.

Partajarea locului de muncă

Partajarea locului de muncă înseamnă că angajatorul va putea împărţi acelaşi loc de muncă între mai mulţi salariaţi, în funcţie de abilităţile şi competenţele acestora. Astfel, salariaţii vor lucra numai în anumite ore dintr-o zi sau în anumite zile din săptămână. În cazul partajării locului de muncă, salariaţii îndeplinesc, de regulă, atribuţii diferite ale aceluiaşi post, pe cale de excepţie existând şi posibilitatea ca ambii salariaţi să îndeplinească aceleaşi atribuţii. Repartizarea programului de muncă va fi stabilită la începutul fiecărei luni sau fiecărei săptămâni.

Anul de lucru comprimat

Programul de lucru este stabilit, și în acest caz, prin contract, de comun acord între angajat şi angajator. Repartizarea se face astfel încât din comprimarea lunilor de muncă angajatului să-i revină o lună în plus de odihnă. Salariatul va efectua tot concediul de anual comprimat într-o singură lună, beneficiind de una sau maxim două luni în plus de timp de repaus neplătit, raportate la un an calendaristic, conform contractului de muncă. În cadrul anului de lucru comprimat, perioada de o lună sau maxim două luni de repaus neplătit reprezintă vechime în muncă cu stagiu de cotizare zero.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...


pixel