Venezuela livrează primul export de petrol din ultimii patru ani
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Chevron
Chevron
Compania petrolieră americană Chevron a trimis la sfârșitul lunii decembrie un petrolier în Venezuela, de unde preia o încărcătură de țiței destinată Statelor Unite.

Încărcătura de țiței este primul transport de petrol venezuelean care va ajunge în Statele Unite în aproape patru ani, potrivit unei surse Reuters.

Chevron trimite, de asemenea, un alt petrolier în Venezuela - de data aceasta stabilit pentru livrare. Containerul transportă diluanții atât de necesari care vor fi amestecați cu țițeiul greu din Venezuela. Acesta va ajunge în Venezuela la începutul lunii ianuarie, au precizat sursele anonime.

Chevron deține o licență de șase luni, acordată de guvernul american la sfârșitul lunii noiembrie, pentru a-și extinde rolul în societățile sale mixte din Venezuela. Această licență permite companiei petroliere americane să aducă o parte din țițeiul venezuelean sancționat în Statele Unite pentru a-l vinde rafinăriilor americane.

Sancțiunile împotriva Venezuelei au fost introduse în 2019 de administrația Trump, iar decizia administrației Biden de a atenua o parte din aceste sancțiuni a venit după reluarea discuțiilor la începutul lui 2022 între guvernul lui Nicolas Maduro și opoziția venezueleană. Aceste discuții au dus la semnarea unui acord între guvern și opoziție, mediat de SUA, pentru a rezolva tulburările politice din țară. 

Profiturile obținute din vânzarea țițeiului derivat din petrolul venezuelean al Chevron vor fi destinate plății datoriei către Chevron și nu vor susține profiturile companiei de stat PDVSA.

Chevron este singura companie petrolieră americană care operează în prezent în Venezuela.

Viitorul Chevron în Venezuela și posibilele extinderi sau prelungiri ale licențelor vor depinde în mare măsură de atitudinea Statelor Unite față de regimul lui Nicolas Maduro și de îndeplinirea de către acesta din urmă a promisiunilor pe care le-a făcut luna trecută cu opoziția.

Citește și:

Chevron are undă verde ca să reia extracția de petrol din Venezuela

Situația geopolitică actuală a dus la ridicarea unor restricții impuse regimului de la Caracas de către Statele Unite ale Americii.

Administrația Biden a acordat Chevron Corp. o licență pentru a relua producția de petrol în Venezuela, după ce sancțiunile americane au oprit toate activitățile de foraj în urmă cu aproape trei ani. 

Aceasta a urmat reluării sâmbătă a discuțiilor între facțiunile politice din Venezuela, cu un acord de colaborare pentru un plan de cheltuieli umanitare.

Chevron a primit o licență de șase luni de la Biroul american pentru controlul activelor străine, OFAC, care autorizează compania să producă țiței și produse petroliere în proiectele sale din Venezuela, potrivit unei licențe generale a Departamentului Trezoreriei SUA. Deși nu sunt autorizate noi foraje, compania va putea repara și face întreținerea câmpurilor petroliere.

În 2020, înainte ca SUA să ordone oprirea completă a operațiunilor de foraj, cota Chevron din producția de țiței din Venezuela era de 15.000 de barili pe zi, mai puțin decât producția unui singur câmp petrolier din Permian.  Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel