Venezuela speră în reducerea sancțiunilor impuse de SUA
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Nicolas Maduro își dorește să poată negocia cu SUA
Nicolas Maduro își dorește să poată negocia cu SUA
Guvernul și opoziția din Venezuela au convenit să reia discuțiile în acest weekend, punând capăt unui impas de un an și deschizând potențial ușa pentru ca SUA să reducă sancțiunile petroliere, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Președintele Nicolas Maduro și o coaliție a opoziției vor trimite delegați în Mexic pentru a redeschide negocierile începând cu 26 noiembrie, conform surselor citate, care au cerut să li se păstreze anonimatul deoarece procesul nu a fost anunțat oficial. Discuțiile vor include condiții pentru alegerile prezidențiale din Venezuela din 2024 și ar putea debloca fonduri guvernamentale în valoare de 2,7 miliarde de dolari, înghețate în prezent din cauza sancțiunilor, au precizat aceștia.

Un anunț oficial este așteptat încă de miercuri din partea mediatorului care este Norvegia, care va fi întărit de delegațiile venezuelene, au spus sursele. Planul inițial este ca părțile să se întâlnească în Mexic la fiecare 15 zile. 

Ministerul de Externe al Norvegiei a refuzat să comenteze cu privire la specificul negocierilor. Nici guvernul și nici purtătorii de cuvânt ai opoziției nu au răspuns imediat la mesajele prin care se solicitau comentarii. 

Se așteaptă ca cele două părți să deschidă întâlnirile prin semnarea unui acord care ar debloca fonduri guvernamentale în valoare de 2,7 miliarde de dolari, înghețate în prezent în conturi internaționale, care ar fi folosite pentru a reconstrui rețelele electrice și pentru a finanța proiecte de sănătate, printre alte inițiative, potrivit persoanelor familiarizate cu situația. ONU ar urma să supravegheze activitatea și să administreze contul, au precizat persoanele respective. 

Guvernul președintelui american Joe Biden a declarat în repetate rânduri că își va reevalua politica de sancțiuni dacă guvernul lui Maduro va face concesii politice, începând cu o revenire la reuniunile din Mexic. Un prim pas ar putea fi o licență limitată pentru Chevron Corp. care ar slăbi unele restricții financiare asupra operațiunilor companiei de foraj cu sediul în California în Venezuela.

Cum s-a prăbușit industria petrolieră venezueleană

Relaxarea restricțiilor economice internaționale ar putea ajuta țara să înceapă să pompeze mai mult petrol. În ciuda faptului că are cele mai mari rezerve de țiței din lume, industria petrolieră din Venezuela a fost distrusă de ani de zile de management defectuos, de lipsa investițiilor și de sancțiuni, care interzic activitățile financiare ale companiilor americane în această țară. 

Producția s-a prăbușit la aproximativ 660.000 de barili pe zi, de la peste 2 milioane de barili pe zi în urmă cu zece ani.

Maduro are nevoie urgentă de numerar pentru a menține redresarea națiunii pe drumul cel bun, în timp ce economia începe să se extindă după una dintre cele mai profunde crize din istoria lumii, care a determinat peste 7 milioane de persoane să părăsească țara.

Mai multe runde anterioare de negocieri au eșuat, cel mai recent în octombrie 2021, când Maduro a plecat de la masă după ce cele două părți au ajuns doar la acorduri minore. 

Guvernul a renunțat la acele întâlniri după ce aliatul lui Maduro, Alex Saab, a fost extrădat în SUA pentru a fi acuzat de spălare de bani.

Citește și:

Venezuela are undă verde la exportul de petrol pentru Europa

Statele Unite ar putea permite companiei italiene Eni SpA și spaniolilor de la Repsol SA să livreze petrol venezuelean în Europa începând cu luna iulie, pentru a suplini petrolul rusesc, relatează Reuters, citând persoane familiarizate cu această chestiune, scrie Bloomberg.

Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde celor două companii să reia livrările, într-o scrisoare, potrivit raportului. Nu se așteaptă ca volumele să fie mari și orice impact asupra prețului global al petrolului va fi modest, a declarat una dintre surse pentru Reuters.

Companiile, care au societăți mixte cu compania de stat PDVSA din Venezuela, pot contabiliza încărcăturile pentru datoriile neplătite și dividendele întârziate, cu condiția ca acestea să ajungă în Europa, a adăugat aceasta.

Cine câștigă din restricțiile UE la importul de petrol și gaze din Rusia

Dependența extremă a Europei de produsele energetice rusești, de la petrol la gaze naturale, este evidențiată recent de modul în care au abordat sancțiunile - cu pași mici și ezitanți. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel