Fitch Ratings confirmă ratingul României, dar ne avertizează. Care sunt consecințele
Rating susţinut de apartenenţa...
Pe ansamblu, perioada menţionată se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -3 şi 9 grade Celsius, mai ridicată cu 1 - 7 grade în raport cu mediile multianuale, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între 2 şi 14 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării, iar cea minimă va fi cuprinsă între -8 şi 4 grade Celsius pe întreg teritoriul agricol, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, producându-se brumă şi îngheţ la sol.
"Se întrevăd precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), predominant sub formă de ploi locale, reduse cantitativ, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara. Totodată, se vor menţine condiţii de producere a ceţii, asociată cu depunere de chiciură", precizează meteorologii.
În aceste condiţii, atât speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă, cât şi cele pomi-viticole îşi vor menţine starea de repaus biologic, în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, pe suprafeţele agricole fără strat protector de zăpadă, unde temperaturile minime din aer vor scădea sub pragurile biologice critice de rezistenţă ale plantelor, respectiv -7...-10 grade, vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar prin îngălbeniri şi arsuri/necroze ale vârfului frunzelor.
În funcţie de data semănatului, condiţiile pedoclimatice şi agrotehnica aplicată, la orzul şi grâul de toamnă se vor continua fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), în toate regiunile agricole.
Cultura de rapiţă va parcurge faza de înfrunzire (6-12 frunze), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv. Speciile pomicole şi viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, la nivelul întregii ţări.
În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole în câmp se vor putea efectua în general în bune condiţii.
Specialiştii ANM recomandă ca în perioada menţionată să se efectueze controlul biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie, precum şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Rating susţinut de apartenenţa...
Declinul social-democraților...
Guvernul s-a decis în privința...
Aplicația de inteligență...
Data de 28 februarie 2025 este...
Donald Trump a câștigat...
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Declarația Unică a suferit...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...
Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...
Bursa de la București încheie...
Libera circulație...
BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...
Unii investitori încep să-și piardă răbdarea și, prin...
Anunțul a fost făcut de...
Comisia Europeană va căuta soluții alternative pentru...
Suma totală depășește 130 de milioane de dolari.
Buget record pentru apărare.
Un demers care vizează bateriile.
Creșteri semnificative pentru...