"Deocamdată, România este singura ţară din Europa care, pe termen mediu, îşi poate asigura independenţa energetică. Asta ce înseamnă: că avem posibilitatea ca printr-un program bine pus la punct, să suplimentăm producţia internă de energie şi să reducem, pe cât posibil, importurile. Noi nu importăm gaz direct de la Gazprom, ci prin intermediari, de aceea şi preţul foarte mare, dar nu importăm foarte mult. Suntem ţara europeană care importă cel mai puţin de la Gazprom.
Exploatările în Marea Neagră au început, nu cele pe care le aşteptăm, dar au început, cu o firmă mai puţin spectaculoasă, dar a început şi în 6-7 luni, vom avea gaz din Marea Neagră. Dacă reuşim să extragem atât cât se preconizează, la nivelul anilor 2024-2026, atunci vom avea gaz şi pentru export. Asta e sigur.
Astăzi a avut loc un alt eveniment important. A fost discursul premierului Ciucă, la şedinţa de Guvern, care a anunţat un lucru pe care-l aşteptăm de mult timp. Şi anume că există un pachet de măsuri pentru rezolvarea situaţiei energetice în România. Acesta e un lucru excepţional, pentru că pe o perioadă de un an avem o plafonare a preţurilor, dar asta nu rezolvă situaţia, ci trebuia dublată cu un program de creştere a producţiei. Ori domnul prim-ministru a arătat câteva lucruri extrem de interesante: în primul rând continuarea investiţiilor la unele unităţi hidro la care s-au oprit lucrările şi, mai ales, continuarea procesului de investiţii în domeniul nuclear", a declarat, vineri, la Realitatea PLUS, Mircea Coşea.
Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat vineri crearea unui grup de lucru care va avea ca obiectiv reducerea dependenţei Europei de resursele energetice fosile din Rusia, din cauza războiului dus de Moscova în Ucraina, relatează AFP.
SUA vor lucra să furnizeze Uniunii Europene 15 miliarde de metri cubi suplimentare de gaz natural lichefiat (GNL) în acest an, în cadrul acestei iniţiative anunţate de preşedintele american Joe Biden şi de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform unui comunicat.
Liderul de la Casa Albă, în vizită în Europa, a precizat într-un comunicat că SUA vor furniza mai mult gaz natural lichefiat Uniunii Europene pentru a o ajuta să îşi reducă dependenţa de resursele de gaz din Rusia.
"Astăzi am convenit asupra unei strategii comune cu aceste obiectiv, accelerându-ne în acelaşi timp progresele spre un viitor energetic curat şi sigur", a subliniat Biden.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Salariul minim brut se...
România îndeplinește...
Curs valutar BNR, 27 noiembrie.
Economia SUA a înregistrat o creștere solidă în...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Fostul premier și lider social democrat, Victor Ponta, a...
Commerzbank subliniază...
Se profilează o decizie crucială pentru TikTok în...
Moneda rusească s-a depreciat...
Adrian Câciu, actualul ministru...
Marius Budăi, fost ministru al...
Potrivit Bloomberg, analiza...
Guvernul se reunește astăzi la...
OpenAI, compania din spatele...
Copiii în vârstă de până la 16...
Această măsură vine în...
Adrian Ţuţuianu, secretarul...
Cele mai importante știri ale zilei. Azi vă aducem în...