Vești bune pentru români! Salariile au crescut. Află cu cât
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Sunt domenii unde câștigurile sunt impresionante
Sunt domenii unde câștigurile sunt impresionante
În orice caz, așa reiese din ultimele date oficiale ale Institutului Național de Statistică. 

Potrivit ultimelor date oficiale ale INS, salariul net în România a crescut în luna septembrie, ultima lună în care au fost calculate statisticile la nivel național. 

Mai mult, există un domeniul în care salariul net a depășit suma de 16.000 de lei în septembrie, la nivel național. În luna septembrie, salariul mediu net în România a fost 4.003 lei, în creștere cu 70 lei față de luna precedentă. În același timp însă inflația a ajuns la 15,3% în această perioadă.

Conform acelorași date comunicate de INS, cele mai mari salarii din țară au fost încasate de cei care lucrează în domeniul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului (16.085 lei). La polul opus, cele mai mici salarii se înregistrează în domeniul HORECA (2.233 lei).

Sunt și români mai norocoși decât ceilalți și care câștigă peste 16.000 de lei lunar, adică  mai mult 3.000 de euro. Astfel, codul CAEN 19 (din care face parte fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului) include: transformarea petrolului brut si a carbunelui în produse finite, este aria de activitate care înregistrează cele mai mari creșteri financiare, chiar mai mari decât în domeniul IT.

În majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut în luna septembrie a acestui an, față de luna august 2022. Acest lucru se datorează, în primul rând, primelor ocazionale care au fost acordate (prime trimestriale, anuale, bonusuri pentru management, pentru performanțe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), dar și drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, sumelor din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Totodată, creșterile câştigului salarial mediu net din România s-au datorat și realizărilor de producţie ori a încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Citește și Lista majorărilor aplicate din ianuarie 2023: Pensii, alocaţii, ajutoare şi salarii

Este vorba de o serie de majorări la pensii, alocaţii, ajutor pentru facturi, alimente sau lemne de foc. Într-o intervenție la Antena3 CNN,  Sorin Grindeanu a dezvoltat acest subiect, precizând care vor fi majorările pe care le vor primi românii din ianuarie 2023.

- Alocaţii: un plus de  5,1% 

- Pensii: majorare de 15% fără ajutor sau de 11,92% plus ajutor, ceea ce va însemna 4.000 lei în luna ianuarie

- Ajutor pentru mâncare - 250 de lei 

- Ajutor pentru facturi: 1.000 lei un singur ajutor sau 100 - 150 de lei/ lună

- Ajutor lemne - până la 350 de lei, în funcţie de venit

- Salariul minim: 3.000 lei brut.

Peste 4,4 milioane de pensionari ar putea primi în prima lună a anului un venit total 4.000 de lei, potrivit unei propuneri a PSD. Este vorba despre 95% din numărul total al pensionarilor. Este o variantă asumată public de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, iar suma se referă la pensie plus un ajutor one-off.

La începutul acestui an, de un astfel de ajutor au beneficiat doar cei care aveau o pensie mai mică de 1600 de lei pensia, venitul total nu trebuia să depășească 2.200 de lei. Acum vor fi mult mai mulți beneficiari, spune Marcel Ciolacu, astfel că pot primi toţi cei care au pensie mai mică de 4.000 de lei.

Cine se poate încadra la acest ajutor

Vârstnicii cu o pensie de 2.500 de lei vor primi în luna ianuarie în plus de 1500 de lei, adică 4000 de lei. De asemenea, cei cu o pensie de 1.900 de lei ar urma să primească în ianuarie un ajutor de 2200 de lei, astfel că totalul va ajunge tot la 4000 de lei.

"Pensiile nu cresc cu același procent pentru toată lumea", a anunţat, în urmă cu câteva zile ministrul Marius Budăi. "Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent. 

Eu sunt susținătorul unei majorări pentru toată lumea, pentru că toți au contribuit, unii mai mult, alţii mai puțin, dar trebuie, de altfel să fim și conștienți de perioada grea pe care o traversează întreaga lume, nu numai România, acum să sprijinim categoriile vulnerabile. Practic, trebuie să facem tot posibilul să nu lăsăm pe mine la marginea societății", a punctat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...


pixel